460
Ο Λούκα Τζινγκαρέτι ως «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο» | Rai

Ο «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο» στηρίζει τους πρόσφυγες, οι Ιταλοί διχάζονται

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 16:30
Ο Λούκα Τζινγκαρέτι ως «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο»
|Rai

Ο «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο» στηρίζει τους πρόσφυγες, οι Ιταλοί διχάζονται

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 16:30

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του (και) για το θέμα του προσφυγικού. Κατά καιρούς, έχει δηλώσει σε κάθε τόνο, ότι θέλει τα σύνορα της Ιταλίας κλειστά και αφιλόξενα απέναντι στους ανθρώπους που πασχίζουν να βρουν έναν ασφαλέστερο τόπο διαμονής μέσα από τη θαλάσσια οδό.

Τώρα λοιπόν, φαίνεται πως οι υποστηρικτές του Σαλβίνι τα βάζουν όχι μόνο με τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και με τη μυθοπλασία. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ένα πρόσφατο επεισόδιο της αστυνομικής σειράς «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο», στο οποίο ο δημοφιλής σικελός ντετέκτιβ ανακαλύπτει στη θάλασσα έναν πνιγμένο πρόσφυγα, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και έχει διχάσει τη χώρα.

Στο επεισόδιο που προβλήθηκε από την ιταλική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου 2019, ο Μονταλμπάνο, τον οποίο υποδύεται ο ιταλός ηθοποιός Λούκα Τζινγκαρέτι, πέφτει ηρωικά στη θάλασσα για να βγάλει στη στεριά το άψυχο σώμα ενός πρόσφυγα, που πνίγηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στις ιταλικές ακτές για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Λούκα Τζινγκαρέτι σε σκηνή από την αστυνομική σειρά «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο» (YouTube)

Σε μία άλλη σκηνή του ίδιου επεισοδίου, φωνάζει οργισμένος στους συνεργάτες του: «Αρκετά με το παραμύθι των τρομοκρατών του Isis που υποτίθεται ότι ταξιδεύουν “κρυμμένοι” σε βάρκες προσφύγων».

Το επεισόδιο έφτασε τους 11 εκατομμύρια viewers και προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, το hashtag #Montalbano έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα στο ιταλικό Twitter. Ενώ όμως πολλοί υποστήριξαν τις απόψεις του τηλεοπτικού ντετέκτιβ, υπήρξαν και χιλιάδες που του επιτέθηκαν. «Σταματήστε την φιλομεταναστευτική προπαγάνδα» έγραψαν πολλοί, σε όλους τους τόνους.

Ο ίδιος ο ηθοποιός, δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε το συγκεκριμένο επεισόδιο, ούτε τον σάλο που προκλήθηκε.

Οι φανατικοί τηλεθεατές της σειράς ωστόσο -η οποία είναι πολύ δημοφιλής και στη χώρα μας και προβάλλεται από το κανάλι Action 24-, ξέρουν πολύ καλά ότι το θέμα των προσφύγων επανέρχεται πολύ συχνά στα επεισόδια.

Βασισμένο στις ιστορίες που έχει γράψει ο 93χρονος σικελός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, το σίριαλ ασχολείται πολύ συχνά με τον πόνο και την απόγνωση αυτών των ανθρώπων. «Εχω γράψει πολλές φορές για την απελπισία που βιώνουν. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν σωθεί από πολέμους. Η Ιταλία έχει γίνει μία χώρα που πηγαίνει με πολύ γρήγορα βήματα προς τα πίσω, όπως ακριβώς κινούνται στη θάλασσα οι γαρίδες. Η ομοφωνία γύρω από τον Σαλβίνι μου θυμίζει εκείνη γύρω από τον Μουσολίνι» είχε δηλώσει με θάρρος σε πρόσφατη συνέντευξή του ο συγγραφέας, που έχοντας ζήσει σχεδόν έναν αιώνα, είναι σε θέση να κάνει αυτές τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα και πράγματα.

Οσο για τον πονηρό Σαλβίνι, γνωρίζοντας πόσο φανατικό κοινό έχει ο «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο» στην Ιταλία, προτίμησε να μην φανεί εριστικός ή ενοχλημένος. «Αγαπώ τον Μονταλμπάνο» ήταν το λακωνικό του tweet το βράδυ της Δευτέρας, έχοντας προφανώς ενημερωθεί για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου επεισοδίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...