573
Το νέο Κέντρο Επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος | .

Ανοίγει το νέο Κέντρο Επισκεπτών στο ΚΠΙΣΝ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2016, 11:23
Το νέο Κέντρο Επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
|.

Ανοίγει το νέο Κέντρο Επισκεπτών στο ΚΠΙΣΝ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2016, 11:23

Πριν από δύο και κάτι χρόνια, ο Σπύρος Γιωτάκης και ο Αγις Μουρελάτος, δύο φοιτητές Αρχιτεκτονικής, κουβάλησαν στους ώμους το πιο «γλυκό» βάρος που θα μπορούσε να τους αποθέσει ο μετρ του είδους, δάσκαλος από τους λίγους, ο ιταλός αρχιτέκτονας του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ρέντσο Πιάνο.

7991_7_Responsive
Νυχτερινή όψη του Κέντρου Επισκεπτών που πλέον ολοκλήρωσε τον κύκλο του και απομακρύνεται από την Εσπλανάδα (Γιώργης Γερόλυμπος)

Ηταν οι νικητές του πανελλήνιου διαγωνισμού για την κατασκευή του Κέντρου Επισκεπτών. Ενα έργο που μπορεί να είχε εξαρχής τον χαρακτήρα της προσωρινότητας και του ενδιάμεσου «στοιχείου», εντούτοις όφειλε να εντάσσεται οργανικά στο όλον της κατασκευής. Και το έπραξε. Στο συγκεκριμένο χώρο διοργανώθηκαν περισσότερες από 300 εκδηλώσεις και φιλοξενήθηκαν 55.000 επισκέπτες.

Το Κέντρο Επισκεπτών πρόσφερε τη δυνατότητα στον κοινό να δει από κοντά το εργοτάξιο και να ενημερώνεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής και του έργου. Ουσιαστικά μέσω του Κέντρου Επισκεπτών, το ΚΠΙΣΝ άπλωσε το χέρι για μια πρώτη συνάντηση με το κοινό, άπλωσε το χέρι για να οδηγήσει στη συνέχεια τους πολίτες μέσα στο χώρο με τις πολλαπλές λειτουργίες γνώσης, ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης, εμπειριών δίπλα στη φύση. Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο Επισκεπτών μεταφέρει τις δραστηριότητες του από το κτίριο της Εσπλανάδας και δίνει τη θέση του στο μόνιμο, πλέον, κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, στο βορειανατολικό τμήμα του Πάρκου (Ευριπίδου & Λ. Συγγρού, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα). Η «μεταφορά» θα γίνει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, γι΄ αυτό και το υπάρχον Κέντρο Επισκεπτών θα παραμείνει κλειστό μέχρι να γίνουν τα εγκαίνια του νέου (στις 5 Φεβρουαρίου).

Photo 2_credits RPBW
Γραφιστική απεικόνιση του νέου Κέντρου Επισκεπτών

Φυσικά, το καινούργιο Κέντρο Επισκεπτών φέρει την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο (όπως και το υπόλοιπο ΚΠΙΣΝ) και μέσω αυτού, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το εργοτάξιο – για όσο ακόμη το έργο είναι υπό κατασκευή – από μία νέα οπτική γωνία, καθώς σε λίγα μόνο μέτρα αναπτύσσονται ορισμένα από  τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου, όπως το Πάρκο, το υδάτινο κανάλι, το πράσινο δώμα της Βιβλιοθήκης και το ενεργειακό στέγαστρο.

Γραφική απεικόνιση- Χαρά Μαραντίδου
Το σχεδιάγραμμα της μεταφοράς στο νέο Κέντρο Επισκεπτών

Το Κέντρο Επισκεπτών θα επαναλειτουργήσει κανονικά από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις νέες του εγκαταστάσεις, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, με στόχο πάντα την ενεργή συμμετοχή όλων στις δράσεις του ΚΠΙΣΝ και την ακόμη καλύτερη γνωριμία του κοινού με το έργο και όλα όσα αυτό θα προσφέρει, μόλις ολοκληρωθεί και ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του.

Photo 1_credits Renzo Piano Building Workshop
Λεπτομέρεια του έργου διά χειρός Ρέντσο Πιάνο

Επί της ουσίας, με την έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Επισκεπτών το έργο οδεύει προς την τελική ευθεία κατασκευής του. Επισήμως αυτό θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2016, ωστόσο γύρω στα τέλη Μαρτίου είναι σφόδρα πιθανό να έχει παραδοθεί στο Δημόσιο. Εν συνεχεία, θα χρειαστεί ένα διάστημα δύο μηνών  για να ολοκληρωθούν κάποια διαδικαστικά και γραφειοκρατικά θέματα και ακολούθως ένα συνολικό διάστημα έξι μηνών  για τη μεταφορά και δοκιμαστική λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πάντως, μέρος των κτιρίων και το σύνολο του Πάρκου θα ανοίξουν περί τα τέλη του καλοκαιριού έτσι ώστε να μπορεί το κοινό να πάρει μια πρώτη γεύση

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του νέου Κέντρου Επισκεπτών μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.snfcc.org/visitors-center/events/?lang=el

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...