2280
Ο ουρανός χρωματίζεται και παίρνει λάμψη από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που όλοι περιμένουμε να φωτίσουν και τις ζωές μας αυτή τη νέα χρονιά | REUTERS/Czar Dancel

Ο πλανήτης Γη υποδέχτηκε το 2016!

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 31 Δεκεμβρίου 2015, 19:15
Ο ουρανός χρωματίζεται και παίρνει λάμψη από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που όλοι περιμένουμε να φωτίσουν και τις ζωές μας αυτή τη νέα χρονιά
|REUTERS/Czar Dancel

Ο πλανήτης Γη υποδέχτηκε το 2016!

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 31 Δεκεμβρίου 2015, 19:15

Το 2016 είναι εδώ! Δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη υποδέχτηκαν το νέο έτος, σε μια σειρά εκδηλώσεων που ήταν μεν ως συνήθως λαμπρές αλλά αυτή τη φορά έγιναν υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων – άλλωστε το τραύμα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είναι πολύ κοντά, δεν μπορεί εύκολα να ξεχαστεί.

Με χαμηλές θερμοκρασίες υποδέχτηκαν οι έλληνες πολίτες τον νέο χρόνο. Στη σκιά της Ακρόπολης – από τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο – δόθηκε το σύνθημα της αλλαγής του έτους στην Ελλάδα από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Fireworks explode over the temple of the Parthenon atop Acropolis hill during New Year's day celebrations in Athens, Greece, January 1, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη -παντοτινά σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού- δίνουν φως στα πυροτεχνήματα. (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Παρουσιαστής της εκδήλωσης κάτω από τον Ιερό Βράχο ήταν ο Γιώργος Καπουτζίδης σε ένα πρόγραμμα που ήταν γεμάτο από τις μουσικές του Πάνου Μουζουράκη, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και του Φίλιππου Πλιάτσικα.

Fireworks explode over the temple of the Parthenon atop Acropolis hill during New Year's day celebrations in Athens, Greece, January 1, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Αθήνα και πάλι Αθήνα. (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

«Στεκόμαστε όρθιοι στις θύελλες, γιατί έχουμε ο ένας τον άλλο. Βοηθάμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς» ανέφερε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Έχουμε κερδίσει το δικαίωμα στο όνειρο. Για ένα καλύτερο μέλλον!».

Το πρώτο μέρος του πλανήτη που υποδέχθηκε το νέο έτος ήταν η Σαμόα και το Νησί των Χριστουγέννων (λέγε με και Κιριμπάτι) στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νησί κάποτε υποδεχόταν τελευταίο το νέο έτος. Αλλαξε όμως ωριαία ζώνη τον Δεκέμβριο του 2011 σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία του, ανταγωνιζόμενο στη «μπίζνες του νέου έτους» την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το 2016 έπειτα από τη Σαμόα και το Νησί των Χριστουγέννων έκανε στάση για ποδαρικό στο Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία. Αυτή ήταν, ουσιαστικά, η πρώτη μεγαλούπολη του κόσμου που υποδέχθηκε το 2016. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον Sky Tower για την καθιερωμένη γιορτή με πυροτεχνήματα. Με τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου και χιλιάδες Νεοζηλανδούς στο κέντρο του Όκλαντ, η νύχτα έγινε μέρα αφήνοντας πίσω της το 2015.

Στη ρωσική Απω Ανατολη: Στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης -ώρα Ελλάδος- υποδέχθηκε το 2016 το πλέον ανατολικό τμήμα της Ρωσίας, που βρίσκεται απέναντι από την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα (η οποία Αλάσκα θα υποδεχόταν το νέο έτος σχεδόν 24 ώρες μετά!).

TRMADP_3_NEW-YEAR
Στον ποταμό Yenisei, στη Σιβηρία, το 2016 γράφτηκε με μοναδικό τρόπο. (REUTERS/Ilya Naymushin)

Χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικά, στην πρωτεύουσα Μόσχα, η εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, παραδοσιακός τόπος υποδοχής του Νέου Έτους, ήταν κλειστή για το κοινό την ώρα του ρεβεγιόν, εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, όμως, τα βεγγαλικά φώτισαν το Κρεμλίνο.

Fireworks light the sky over Kremlin during celebrations of New Year's Day in central Moscow, Russia, January 1, 2016. REUTERS/Tatyana Makeyeva
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) υποδέχθηκε το νέο έτος το μεγαλύτερο τμήμα της Αυστραλίας. Ο ουρανός του Σίδνεϊ φωτίστηκε από χρωματιστές λάμψεις με ορισμένα από τα πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται από την περίφημη Όπερα αλλά και άλλα να δημιουργούν καταρράκτες που έπεφταν από τη γέφυρα του Χάρμπουργκ.

Tο 2016 στον υπόλοιπο κόσμο

Στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ευρώπη και τέλος στην Αμερική, πλήθη γέμισαν τους δρόμους για να γιορτάσουν την έλευση του 2016.

china
Περισσότεροι από 180 μαθητές σχημάτισαν «Hello! 2016» στη Σανγκάη. (REUTERS/Stringer)

Το Τόκιο υποδέχθηκε το νέο έτος στέλνοντας ευχές μέσα σε ροζ μπαλόνια.

tokyo
Δεν είναι ο Πύργος του Άιφελ, αλλά εκείνος στο Τόκιο της Ιαπωνίας. (REUTERS/Thomas Peter)
Fireworks explode over Victoria Harbour during a pyrotechnic show to celebrate the New Year in Hong Kong, China January 1, 2016. REUTERS/Tyrone Siu
Χονγκ Κονγκ. Η νύχτα-μέρα. (REUTERS/Tyrone Siu)

Και μπορεί στο Χονγκ Κονγκ, στο Πεκίνο ή τη Σιγκαπούρη να έγινε προσπάθεια να ξεπεράσουν το μεγαλείο του Σίδνεϊ, η βραδιά ήταν σκοτεινή στο Μπρουνέι, στο μικρό σουλτανάτο. Εκεί, με την αυστηρή τήρηση του ισλαμικού νόμου έχουν απαγορευθεί οι εορτασμοί για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονταν σε υψηλό επίπεδο και στην Τζακάρτα, όπου οι Αρχές ματαίωσαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τους εορτασμούς του Νέου Έτους.

Αναμφίβολα, η πιο βαριά σκιά της τζιχαντιστικής απειλής πέφτει στην Ευρώπη.

French President Francois Hollande (R) and French Interior Minister Bernard Cazeneuve (L) talk to a police officer as they visit security forces near the Champs Elysees Avenue in Paris, France, December 31, 2015.  REUTERS/Michel Euler/Pool
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρντ Καζνέβ, δίνουν ευχές σε έναν αξιωματικό της Αστυνομίας στα Ηλύσια Πεδία. (REUTERS/Michel Euler/Pool)

Στο Παρίσι, υπό τη σκιά των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η καθιερωμένη υποδοχή του Νέου Έτους έγινε στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χωρίς πυροτεχνήματα – λόγω πένθους – και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.  Αλλά ο κόσμος ήταν πολύς και η Αψίδα του Θριάμβου φιλοξένησε τον αριθμό 2016.

«Δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτε. Και έπειτα από αυτά που έζησε η πόλη μας, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο: “Το Παρίσι είναι όρθιο”» δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Revellers gather near the Arc de Triomphe on the Champs Elysees Avenue in Paris, France, during New Year celebrations, early January 1, 2016.  REUTERS/Charles Platiau
Η Αψίδα του Θριάμβου, λουσμένη στο φως, ξορκίζει τα όσα έγιναν στη Γαλλία τη χρονιά που πέρασε, δημιουργώντας ελπίδες για το μέλλον. (REUTERS/Charles Platiau)

«Η Γαλλία δεν έχει τελειώσει με την τρομοκρατία», προειδοποίησε, αντίστοιχα, ο Φρανσουά Ολάντ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, εκτιμώντας ότι «η απειλή παραμένει πάντα εδώ και βρίσκεται μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδό της».

BELGIUM-SECURITY
Πρωτοχρονιά με διαρκείς περιπολίες, στο Βέλγιο. (REUTERS/Francois Lenoir)

Η δημοτική αρχή των Βρυξελλών αποφάσισε να ματαιώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ σε πολλές χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, όπως στην Τουρκία, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα.

Fireworks explode around the London Eye wheel, the Big Ben clock tower and the Houses of Parliament to mark the beginning of the New Year in London, Britain, January 1, 2016. REUTERS/Toby Melville
Το Big Ben σήμανε την έλευση της νέας χρονιάς. (REUTERS/Toby Melville)

Το Λονδίνο βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού λίγο πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για τον ερχομό του νέου έτους. Τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί βρίσκονταν στους δρόμους εκτελώντας περιπολίες. Βέβαια, το βόρειο τμήμα της Αγγλίας, όπως και η Σκωτία και η Ιρλανδία, εξακολουθούν να πλήττονται από πλημμύρες, καταστροφές και χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο ή με άμεση ανάγκη για βοήθεια. Η καταιγίδα Φρανκ συνεχίζει να τους κάνει (κακό) ποδαρικό.

Jordan Pitt and Jess Taylor watch fireworks near Edinburgh Castle during the Hogmanay celebrations in Edinburgh, Scotland, December 31, 2015. REUTERS/Russell Cheyne
Οι Jordan Pitt και Jess Taylor παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα στο κάστρο του Εδιμβούργου. (REUTERS/Russell Cheyne)

Αλλά και η Γερμανία δεν γλίτωσε από τον φόβο. Επίκεντρο της τρομοϋστερίας υπήρξε το κατά τα άλλα ειδυλλιακό για τις γιορτές Μόναχο.

Αστυνομικοί στο Μόναχο. (REUTERS/Michael Dalder)

Η γερμανική αστυνομία έσπευσε με μεγάλες δυνάμεις στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου και τον εκκένωσε, αφού υπήρχε η πληροφορία ότι τρομοκράτες θα χτυπούσαν με βομβιστική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να μην αποφύγουν να πηγαίνουν κοντά σε πλήθη και να μην μεταβούν στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Οι Αρχές του Μονάχου τόνισαν ότι είχαν στην κατοχή τους δύο πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για επαπειλούμενο τρομοκρατικό χτύπημα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πόλη.

berlin
Όπου και να κοίταζε κάποιος σήμερα στο Βερολίνο, θα έβλεπε «Polizei». Ο φόβος μιλά και Γερμανικά. (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Ανησυχία για τρομοκρατικό χτύπημα και στη Μαδρίτη, όπου η αστυνομία περιόρισε στις 25.000 το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Spanish policemen clear Madrid's landmark Puerta del Sol square of people before opening it for controlled access by New Year's revellers, December 31, 2015.  REUTERS/Juan Medina
Μαδρίτη, Πουέρτα ντελ Σολ. Οι αστυνομικοί είναι παντού. (REUTERS/Juan Medina)
Fireworks explode above the pyramids during New Year's day celebrations on the outskirts of Cairo, Egypt, January 1, 2016. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Πρωτοχρονιάτικο φως πάνω από τις Πυραμίδες, στο Κάιρο. (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Στο Κάιρο, όπου ο στόχος είναι η επιστροφή των τουριστών, μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν μπροστά από τις Πυραμίδες.

Το Φριτάουν, η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, μίας από τις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από την επιδημία του Έμπολα, έκανε τα πάντα για να ξαναβρεί τη θέση της ανάμεσα στις πόλεις τις περιοχής που γιορτάζουν ξέφρενα την έλευση του Νέου Έτους. Πέρυσι, η πόλη ήταν τελείως έρημη εξαιτίας της επιδημίας.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η οργάνωση Χαμάς απαγόρευσε τις γιορτές για το Νέο Ετος, επικαλούμενη προσβολή «των θρησκευτικών αξιών και παραδόσεων».

Revelers stand in line to enter pens in order to await New Year's Eve festivities in the Times Square area of New York December 31, 2015. REUTERS/Lucas Jackson
Κόσμος είχε αρχίσει και συγκεντρώνεται από πολύ νωρίς στην Times Square, στη Νέα Υόρκη. (REUTERS/Lucas Jackson)

Στη Νέα Υόρκη, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να γιορτάσουν την έλευση του 2016 με την παράδοση της κρυστάλλινης μπάλας που πέφτει στον άξονα ενός στύλου για να σημειώσει την αλλαγή έτους.

Glasses in the shape of "2016" are displayed outside of a store for revelers to wear during New Year's Eve festivities in the Times Square area of New York December 31, 2015. REUTERS/Lucas Jackson
Times Square area @ New York. (REUTERS/Lucas Jackson)

Δεκάδες κόσμου άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή νωρίτερα, προετοιμασμένοι να μείνουν ώρες στο κρύο προτού ξεκινήσουν οι επίσημοι εορτασμοί για την αλλαγή της χρονιάς και τα live των Ντέμι Λοβάτο Demi Lovato και Τζέσι Τζ.. Η αστυνομία είχε λάβει εντατικά μέτρα για την ασφάλεια σε ένα παραδοσιακό ετήσιο έθιμο το οποίο συμβολίζει την «εμπειρία της Νέας Υόρκης» για πολλούς επισκέπτες, στη μητρόπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί (ένστολοι και με πολιτικά), 500 παραπάνω από την περσινή εκδήλωση, ήταν στην περιοχή με την υποστήριξη έφιππων περιπολιών, σκύλων ειδικά εκπαιδευμένων για την ανίχνευση βομβών, μέχρι ανιχνευτές ραδιενέργειας διέθεταν. Προτού μπουν στην πλατεία, οι επισκέπτες έπρεπε να περάσουν αυστηρούς ελέγχους. Απαγορεύτηκαν τα σακίδια ώμου και οι μεγάλες τσάντες, έψαξαν τις μικρότερες και σκανάρισαν τα άτομα με μηχανήματα. Δείτε εικόνα από την Times Square.

 

School students offer prayers for the world peace in the upcoming year of 2016 in Ahmedabad, India, December 31, 2015. REUTERS/Amit Dave
Μαθητές προσεύχονται για παγκόσμια ειρήνη, στο Ahmedabad, στην Ινδία. (REUTERS/Amit Dave)
SOUTHKOREA
Μπαλόνια και διάχυτη χαρά στον αέρα, στη Νότιο Κορέα – εκεί που η Πρωτοχρονιά λέγεται «Σεολάλ». (REUTERS/Kim Hong-Ji)
2015-12-31T163211Z_470928808_GF10000279622_RTRMADP_3_NEW-YEAR
Η Ταϊβάν υποδέχθηκε το νέο έτος από τον ψηλότερο ουρανοξύστη της. (REUTERS/Pichi Chuang)
Dancers perform to celebrate the new year during a countdown event at Tai Miao, the imperial ancestral temple in the Forbidden City, in Beijing, China, January 1, 2016. REUTERS/Jason Lee
Χορευτές, προβολείς φωτίζουν τον ουρανό, με φόντο την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο. (REUTERS/Jason Lee)
Revelers dance in front of lit sparklers while celebrating New Year's Eve in Paranaque city, metro Manila December 31, 2015. REUTERS/Romeo Ranoco
Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν -με περισσή χαρά- στους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά, στη Μανίλα των Φιλιππίνων. (REUTERS/Romeo Ranoco)

Παρά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο The Address Hotel στο Ντουμπάι​, κοντά στον πύργο Μπουρτζ Χαλίφα, το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, οι εορτασμοί για την αλλαγή του έτους πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Fireworks explode over Dubai's Burj Khalifa, the tallest building in the world, during the New Year celebrations January 1, 2016.  REUTERS/Ahmed Jadallah
REUTERS/Ahmed Jadallah

Fireworks explode in the sky during New Year celebrations in Sofia, Bulgaria on January 1, 2016. REUTERS/Pierre Marsaut
Πρωτοχρονιά στη Σόφια, Βουλγαρία. (REUTERS/Pierre Marsaut)
Fireworks are seen during New Year's day celebrations in Zagreb, Croatia, January 1, 2016. REUTERS/Antonio Bronic
Το Ζάγκρεμπ-Κροατία-από ψηλά. (REUTERS/Antonio Bronic)
Fireworks explode next to the National stadium during New Year celebrations in Warsaw, Poland January 1, 2016. REUTERS/Jacek Marczewski/Agencja Gazeta THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND.
Το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας στέκει αγέρωχο, η Πολωνία γιορτάζει τη νέα χρονιά. (REUTERS/Jacek Marczewski/Agencja Gazeta)
Fireworks explode during New Year celebrations in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, January 1, 2016. REUTERS/Dado Ruvic
Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σεράγεβο – με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω αιθαλομίχλης. (REUTERS/Dado Ruvic)

Καλή χρονιά, λοιπόν, σε 27 γλώσσες!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...