341
Στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ απευθύνονται με έκκλησή τους για θέσπιση «κορονο-ομολόγου» γερμανοί πολιτικοί και διανοούμενοι | Michel Kappeler/Pool via REUTERS/File Photo

«Ανγκελα, επιβάλλεται να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας στον Νότο»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 16:54
Στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ απευθύνονται με έκκλησή τους για θέσπιση «κορονο-ομολόγου» γερμανοί πολιτικοί και διανοούμενοι
|Michel Kappeler/Pool via REUTERS/File Photo

«Ανγκελα, επιβάλλεται να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας στον Νότο»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 16:54

«Αν ο Βορράς δεν βοηθήσει τον Νότο, θα ηττηθεί η Ευρώπη»: αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνουν ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί, διανοούμενοι και καλλιτέχνες προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας τους πρωτίστως, αφού η Γερμανία είναι ο «φάρος», ο «μπούσουλας» και το «λάβαρο» προσανατολισμού όλων των άλλων Βορείων.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που εμφανίστηκε με τη μορφή έκκλησης μέσω του δημοσίου βήματος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Αυτοί οι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της δημιουργίας «κορονο-ομολόγου», δηλαδή υπέρ της σύστασης ενός ειδικού ταμείου του οποίου η διαχείριση θα ανατεθεί στην Κομισιόν (της οποίας πρόεδρος είναι η, Γερμανίδα επίσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν). Ετσι θα εξασφαλίζεται η εγγύηση του μακροπρόθεσμου χρέους στις διεθνείς αγορές. Τα κεφάλαια με προορισμό τον Νότο θα αντλούνται από αυτό το ταμείο και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβαρύνεται το εθνικό δημόσιο χρέος καμιάς από αυτές τις νότιες χώρες (τις οποίες, εξάλλου, βαραίνουν ήδη πολλά χρέη).

«Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μόνο αν οι Ευρωπαίοι υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον» λέει το κείμενο που υπέγραψαν προσωπικότητες όπως ο στοχαστής Γιούργκεν Χάμπερμας, πολιτικοί όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσε και ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, καλλιτέχνες όπως η Μαργκαρέτε φον Τρότα και ο Φόλκερ Σλέντορφ, συγγραφείς όπως ο Πέτερ Σνάιντερ.

Το κείμενο χαρακτηρίζει «αδιανόητη» τη λογική των Μέρκελ – Σολτς, και χαρακτηρίζει το «κορονο-ομόλογο» που πρέπει να δημιουργηθεί «αναγκαίο βήμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Για τους υπογράψαντες την έκκληση Γερμανούς, «πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να αποδείξουμε ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια». Αναρωτιούνται δε, «ποιο είναι το καλό που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν μέσα στην πανδημία δεν δείχνει πως οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι και αγωνίζονται από κοινού για το κοινό μέλλον τους».

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι «λάτρεις της μεσογειακής κουλτούρας», ενώ υπογραμμίζουν ότι σε υγειονομικό επίπεδο ήδη πολλοί Νοτιοευρωπαίοι φιλοξενούνται σε γερμανικά νοσηλευτήρια. Γράφουν: «Οι χώρες του Βορρά παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στους αδελφούς και τις αδελφές του Νότου, αρνούνται να προσφέρουν συλλογική εγγύηση η οποία θα μπορούσε να διευκολύνει ως προς το οικονομικό βάρος της κρίσης. Το σοκ μας  επηρεάζει όλους. Σε αυτή την κρίση, όλοι οι Ευρωπαίοι είμαστε στο ίδιο σκάφος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...