345
Αμερικανοί που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην υγειονομική κρίση, έξω από ένα γραφείο υποβολής αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στο Μπρούκλιν | REUTERS/Andrew Kelly

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με Κραχ: 6,6 εκατομμύρια οι άνεργοι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 16:39
Αμερικανοί που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην υγειονομική κρίση, έξω από ένα γραφείο υποβολής αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στο Μπρούκλιν
|REUTERS/Andrew Kelly

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με Κραχ: 6,6 εκατομμύρια οι άνεργοι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 16:39

Νέο μαύρο ρεκόρ έγραψε το κοντέρ του κορονοϊού στις ΗΠΑ όσον αφορά την απώλεια της εργασίας σε συνθήκες πανδημίας: οι εργαζόμενοι οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας έγιναν πλέον 6,6 εκατομμύρια. Ενας τρομαχτικός αριθμός.

Καθώς τα ανακοινωθέντα στοιχεία αφορούν την περασμένη εβδομάδα, γίνεται αντιληπτό ότι από την προηγούμενη καταμέτρηση ανέργων, η οποία αφορούσε την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε: τότε οι άνεργοι ήταν 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά πλέον έγιναν 6,6 εκατομμύρια.

Πρόκειται για τη συνήθη μάστιγα που ακολουθεί κάθε οικονομική κρίση και εκδηλώθηκε και τώρα, με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Εκφράστηκε δε με το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων κατόπιν επιβολής εκτάκτων περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και στην κοινωνία των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανέργων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή αρκετοί απολυθέντες αντιμετώπισαν πρόβλημα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Φυσικά, αυτοί θα εμφανιστούν ως «μέγεθος» στην επόμενη καταμέτρηση, η οποία ασφαλώς θα φουσκώσει και άλλο τον αριθμό των οικονομικών θυμάτων του κορονοϊού.

Στον πίνακα του Bloomberg φαίνεται πώς οι ΗΠΑ πέρασαν από το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας του τέλους του περασμένου Ιανουαρίου στο σπάσιμο κάθε μαύρου ρεκόρ, με κατακόρυφη άυξηση της ανεργίας τον Μάρτιο του 2020

Οι στατιστικολόγοι και οικονομολόγοι επιχειρούν τις πρώτες συγκρίσεις με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν στις ΗΠΑ το κοντέρ της ανεργίας έγραφε 650.000 «κεφάλια» την εβδομάδα. Και λένε στον κόσμο που ανησυχεί: «Δεν μπορούμε να σας πούμε παραμύθια, είναι πιθανό να δούμε επιδείνωση, μεγάλους αριθμούς για μερικές εβδομάδες».

Την Παρασκευή 3 Απριλίου το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει συγκεντρωτικά στοιχεία για την ανεργία του Μαρτίου, έτσι θα αποκρυσταλλωθεί η καταστροφή εργατικού δυναμικού που έχει επέλθει. Επειτα από έναν μήνα τα στοιχεία που θα αντιπροσωπεύουν την ανεργία του Απριλίου είναι βέβαιον ότι θα είναι συντριπτικότερα.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε την περασμένη Κυριακή ότι οι Αμερικανοί πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. Παράλληλα δήλωσε ότι θα προτείνει έναν νέο κύκλο ενισχύσεων ύστερα από το μεγάλο πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...