374
Μπόρις Τζόνσον και Ρίσι Σουνάκ στο κοινοβούλιο. Και οι δύο τιμωρήθηκαν με πρόστιμο για τη συμμετοχή τους στα πάρτι της Ντάουνινγκ Στρίτ | UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Party-gate: Βαρύς πέλεκυς για τον Μπόρις Τζόνσον και υπουργό του

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 18:09
Μπόρις Τζόνσον και Ρίσι Σουνάκ στο κοινοβούλιο. Και οι δύο τιμωρήθηκαν με πρόστιμο για τη συμμετοχή τους στα πάρτι της Ντάουνινγκ Στρίτ
|UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Party-gate: Βαρύς πέλεκυς για τον Μπόρις Τζόνσον και υπουργό του

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 18:09

Πρόστιμα για παραβιάσεις των κανόνων του lockdown θα επιβληθούν στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, επιβεβαίωσε την Τρίτη η Ντάουνινγκ Στριτ, στο τελευταίο επεισόδιο ενός σίριαλ που απασχόλησε —και θα συνεχίσει να απασχολεί καθώς φαίνεται— τα πολιτικά πράγματα στο Λονδίνο.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έλαβαν σήμερα ενημέρωση ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία σκοπεύει να εκδώσει εις βάρος τους ειδοποιητήρια για πρόστιμο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ νωρίτερα είχε εκδοθεί σχετική ανακοίνωση και από την Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, θα πληρώσει πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων της καραντίνας (REUTERS)

Στις αρχές της χρονιάς, οι αποκαλύψεις για αλλεπάλληλα σουαρέ με αλκοόλ στην πρωθυπουργική κατοικία την εποχή που στη Βρετανία ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19, είχαν προκαλέσει σάλο και είχαν φέρει τον Τζόνσον —ψυχή των πάρτι όπως τον περιέγραφαν τα σχετικά δημοσιεύματα— κοντά στην αποπομπή από την Ντάουνινγκ Στριτ. Ομως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έκανε το όλο θέμα να ξεχαστεί κάπως και σίγουρα να σιγάσει τις φωνές για παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Οφείλουν να παραιτηθούν»

Ωστόσο, με την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι πρόστιμο θα επιβληθεί και στον πρωθυπουργό, όπως και στον ήδη βαλλόμενο για τις φορολογικές ατασθαλίες της γυναίκας του υπουργού Οικονομικών, το θέμα επανήλθε στην πολιτική επικαιρότητα: ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οφείλουν να παραιτηθούν μετά την ειδοποίηση που έλαβαν από την αστυνομία», τονίζοντας ότι «ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ παραβίασαν τον νόμο και είπαν επανειλημμένως ψέματα στον βρετανικό λαό. Πρέπει και οι δύο να παραιτηθούν».

♦ Διαβάστε: «Φέρτε τα δικά σας ποτά» – τα πάρτι του Μπόρις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι «το Συντηρητικό Κόμμα είναι απολύτως ακατάλληλο να κυβερνήσει. Η Βρετανία αξίζει περισσότερα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε ότι ειλικρινά δεν πίστευε εκείνη την περίοδο ότι τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ παραβίαζαν τους κανόνες – θέση που ήταν βασική του υπερασπιστική γραμμή όλον αυτόν τον καιρό, ότι δηλαδή επρόκειτο για «γεύματα εργασίας». Ο ίδιος είπε ότι πλήρωσε το πρόστιμο και ζήτησε συγγνώμη, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα του λαού να περιμένουν κάτι καλύτερο από την ηγεσία της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...