392
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο | ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ανασχηματισμός προ των πυλών…

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2021, 14:30
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο
|ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ανασχηματισμός προ των πυλών…

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2021, 14:30

Επανεκκίνηση, διορθωτικές κινήσεις, αλλαγές προσώπων… Οπως κι αν το πει κανείς, ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος φαίνεται πλέον πως είναι προ των πυλών. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν την πρώτη σημαντική ρωγμή στην κυβερνητική εικόνα και ουδείς μπορεί να προσποιείται πως δεν τη βλέπει.

Η πανδημία και το ζήτημα των εμβολιασμών, λίγες μέρες, μάλιστα, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ένα ακόμα αγκάθι που ταλαιπωρεί το Μαξίμου. Η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε ομάδες του πληθυσμού που δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία, θα διευρύνει το συγκρουσιακό μέτωπο με τους αντιεμβολιαστές κι αυτό, όσο κι αν είναι επιβεβλημένο, δεν είναι ανέξοδο.

Επειτα και από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές και τις προσωπικές βολές του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήρθε η πρώτη δημοσκόπηση να καταγράψει αυτό που στο Μαξίμου ήταν, λίγο ως πολύ, αναμενόμενο. Παρότι, η αλήθεια είναι πως μια διαφορά 10 μονάδων στα δύο χρόνια διακυβέρνησης είναι μια απόσταση η οποία διαμορφώνει μια κατάσταση ασφαλή και διαχειρίσιμη.

Η ΔΕΘ

Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης πάντα σηματοδοτεί μια άτυπη επανέναρξη της πολιτικής δράσης. Και το ερώτημα που πάντα τίθεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εάν αυτή η άτυπη επανέναρξη πρέπει να γίνει με νέο κυβερνητικό σχήμα ή με εκείνο που έχει αφήσει τα μολύβια (προς αποφυγήν κάποιου μοιραίου λάθους…) και περιμένει την ετυμηγορία του πρωθυπουργού… Αλλωστε το βήμα της ΔΕΘ είναι προνομιακό για τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Γιατί οι όποιες εξαγγελίες γίνουν εκεί να επισκιαστούν μετά από μερικές μέρες από ζητήματα όπως ορκωμοσίες υπουργών και τελετές παράδοσης – παραλαβής…

Η επιστροφή, αύριο, του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ πιθανώς να ξεκαθαρίσει χρονοδιαγράμματα και επιλογές. Ισως αυτή η σύντομη αποστασιοποίηση από το γραφείο του να έδωσε τον χρόνο που απαιτείται για μια πιο ψύχραιμη αξιολόγηση προσώπων και επιδόσεων.

Η έκταση του ανασχηματισμού είναι το επόμενο ερώτημα το οποίο θα κληθεί να απαντήσει το Μαξίμου. Είναι μάλλον βέβαιο ότι θα είναι ευρύτερος απ’ ότι οι μέχρι σήμερα μεταβολές στο κυβερνητικό σχήμα. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές και δύο πριν τις επόμενες, είναι σαφές ότι δείγμα γραφής αρκετό υπάρχει από όλους. Η λέξη «δομικός», πάντως, ακούγεται πιο συχνά στους διαδρόμους του Μεγάρου της Ηρώδου Αττικού 19.

Τα υπουργεία αιχμής το τελευταίο χρόνο είναι ασφαλώς τα Υγείας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Οποιαδήποτε μεταβολή τόσο στην ηγεσία όσο και στο γενικότερο σχήμα που βρίσκεται επικεφαλής, θα αποτελεί πολιτικό μήνυμα. Προφανώς, και το αντίθετο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...