498
Πολίτες διαβάζουν τους τίτλους των εφημερίδων σε περίπτερο | Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ανακλήθηκε άρον άρον η απόφαση για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2019, 19:19
Πολίτες διαβάζουν τους τίτλους των εφημερίδων σε περίπτερο
|Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ανακλήθηκε άρον άρον η απόφαση για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2019, 19:19

Επειτα από τον σάλο που προκλήθηκε από την είδηση για την κρατική χρηματοδότηση εφημερίδων, και ιδίως του συστηματικά χυδαίου και ρατσιστικού «Μακελειού», η κυβέρνηση αποφάσισε άρον άρον την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής  Απόφασης.

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Βέβαια είναι ο ίδιος κ. Πέτσας που υπέγραψε την απόφαση μαζί με τους Χρήστο Σταϊκούρα (υπ. Οικονομικών) και Θόδωρο Σκυλακάκη (υφ. Οικονομικών). Και έπρεπε να περάσουν 48 ώρες, να μαθευτεί η απόφαση μέσω της Διαύγειας, να υπάρξουν τα σχετικά ρεπορτάζ (εδώ) και τότε να θυμηθεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει την σχετική πράξη.

Η επίμαχη απόφαση των τριών υπουργών ήταν το επιστέγασμα μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο τότε, παραμονές των εκλογών, στην ΚΥΑ που διαπίστωνε την ανάγκη ενίσχυσης των εντύπων, είχε οριστεί μια παράμετρος ότι για να επιχορηγηθούν οι εφημερίδες πρέπει «η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού»… Και με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης το «Μακελειό» επιχορηγείτο και αυτό.

Επόμενο ήταν να υπάρξει αντίδραση από την αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το “Μακελειό” προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση».

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, κάλεσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα Τύπου, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

» Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ)».

Συμπλήρωσε επίσης:

«Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι “ξέχασαν” τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν» ανακαλείται η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά από εφημερίδες θα χρηματοδοτούνταν με 200.000 ευρώ εκάστη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης.

Δεν ήταν δηλαδή μόνο το «Μακελειό», του γνωστού ομοφοβικού και ρατσιστικού ύφους και σκανδαλοθηρικού περιεχομένου. Θα επιδοτούνταν με το ίδιο ποσό η «Καθημερινή» που απασχολεί 309 εργαζόμενους και η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» που απασχολεί 5, η «Εφημερίδα των Συντακτών» που έχει 113 εργαζόμενους, και ο «Δρόμος της Αριστεράς» που απασχολεί μόνο έναν (1), το «Βήμα» και τα «Νέα» με συνολικά 416, και η «Εποχή» με 4, η «Ναυτεμπορική» με 116, και το «Μπαμ» με μόλις 3.

Δείτε τα ποσά που θα δίδονταν σε κάθε εφημερίδα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...