678
| CreativeProtagon

Αμηχανία Τραμπ μετά την ήττα των «εκλεκτών» του στις ενδιάμεσες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 17:04
|CreativeProtagon

Αμηχανία Τραμπ μετά την ήττα των «εκλεκτών» του στις ενδιάμεσες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 17:04

Το βράδυ της Τρίτης αναμενόταν να αποτελέσει θρίαμβο για τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι.

Αντιθέτως, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε αμήχανος στη συγκέντρωση που διοργάνωσε στο πολυτελές θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο λόγω των απογοητευτικών επιδόσεων των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές – τη στιγμή εκείνη είχε ήδη γίνει σαφές ότι η έκκλησή του να «κοκκινίσει» ο χάρτης των ΗΠΑ δεν εισακούστηκε.

Αφότου εκφώνησε μια σύντομη και μοναχική, κατά τον Guardian, ομιλία στο πλαίσιο της εκλογικής βραδιάς στη μεγάλη αίθουσα χορού της κατοικίας του στη Φλόριντα, ο συνήθως ομιλητικός Τραμπ δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να συνομιλήσει με τους καλεσμένους του ή με τους δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει επισήμως την επόμενη εβδομάδα ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της χώρας, είχε προβλέψει ότι οι νίκες των υποψηφίων που υποστήριξε ο ίδιος στις ενδιάμεσες εκλογές θα ενίσχυαν τη δική του υποψηφιότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του για το χρίσμα του κόμματος.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν ανάμεικτα στις δύσκολες αναμετρήσεις, έγραψε η βρετανική εφημερίδα.

Στην Πενσιλβάνια, ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Μεχμέτ Οζ και μία έδρα στη Γερουσία, ενώ ο Δημοκρατικός Τζος Σαπίρο κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Νταγκ Μαστριάνο στη μάχη για τη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας.

Στην Αριζόνα, πάλι, η Κάρι Λέικ και ο Μπλέικ Μάστερς, οι οποίοι ακολούθησαν πιστά τη στρατηγική Τραμπ, βρέθηκαν πίσω από τους ομολόγους τους των Δημοκρατικών, αν και στο Οχάιο ο Ρεπουμπλικανός Τζείμς Ντέιβιντ Βανς κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση στη Γερουσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα χορού στο Μαρ-α-Λάγκο, την Τρίτη | REUTERS/Ricardo Arduengo

Οι επιδόσεις των υποψηφίων που στήριξε φάνηκε να αναστατώνουν τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος προχώρησε σε επίσημες δηλώσεις μονάχα νωρίς το απόγευμα, οπότε και εκφώνησε μια βεβιασμένη ομιλία μπροστά από μια σειρά από αμερικανικές σημαίες, συνέχισε ο Guardian.

Νωρίτερα, την είσοδο του επιχειρηματία στο θέρετρο συνόδευσε τον ενθουσιώδες χειροκρότημα συνεργατών –μερικοί από τους οποίους είχαν διαταχθεί να περάσουν το βράδυ στο Μαρ-α-Λάγκο– και άλλων υποστηρικτών του, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα του χορού εν αναμονή των πρώτων ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της κάλπης, οι οποίες θεωρούνταν η κορυφαία στιγμή της βραδιάς.

Ωστόσο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη βραδιά απλώς… «ενδιαφέρουσα», προτού επαινέσει την υποψήφια για τη Γερουσία με τους Ρεπουμπλικανούς Κέιτι Μπριτ, η νίκη της οποίας στην Αλαμπάμα θεωρήθηκε δεδομένη, σε μια ακόμη ένδειξη της αμηχανίας του απέναντι στις εξελίξεις.

Ο Τραμπ τήρησε σιγή ιχθύος και σε ό,τι αφορά τη σαρωτική επανεκλογή του κυβερνήτη της Φλόριντα και πιθανού αντιπάλου του για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2024, Ρον ΝτεΣάντις, τον οποίο είχε χλευάσει ανοιχτά λίγες ώρες νωρίτερα.

REUTERS/Ricardo Arduengo

Μετά τα δηλώσεις αυτές, ο πρώην πρόεδρος κάθισε σε ένα μεγάλο τραπέζι κοντά στο μπροστινό μέρος της αίθουσας προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών από το κανάλι Fox News. Παρέμεινε στο τραπέζι αυτό μαζί με στενούς συμβούλους του για ώρες, αποφεύγοντας, έτσι, να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην εκδήλωση, όπως συνήθιζε, ανέφερε ακόμη το ρεπορτάζ του Guardian, το οποίο υπέγραψε ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Χιούγκο Λόουελ.

Εξάλλου, οι Ρεπουμπλικανοί αναγνώρισαν ευρέως ότι η απόδοσή τους ήταν απογοητευτική.

«Οπωσδήποτε δε βλέπουμε ένα ρεπουμπλικανικό κύμα, αυτό είναι σίγουρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στο NBC News – η αναφορά του μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με το «κόκκινο κύμα» που είχε υποσχεθεί ο Τραμπ.

Ο Λόουελ έκλεισε το ρεπορτάζ του παραθέτοντας ακόμη πιο παραστατικές εικόνες. Η αίθουσα της εκδήλωσης στο πολυτελές θέρετρο του Τραμπ άδειασε μέσα σε μία ώρα μετά την ομιλία του –έγραψε–, με τους συμβούλους του πρώην προέδρου είτε να αποσύρονται στο γραφείο του στον επάνω όροφο είτε να αποχωρούν, όπως και οι υπόλοιποι καλεσμένοι, εν μέσω μιας βροχής που «έπληξε» την περιοχή, μαζί με την ολοένα και πιο καθαρή, όσο περνούσε η ώρα, εικόνα των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σηκώθηκε από το τραπέζι του παρά μετά τα μεσάνυχτα και αφότου όλοι οι δημοσιογράφοι είχαν απομακρυνθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...