456
O Ρον ΝτεΣάντις με τη σύζυγό του Κέισι και τα παιδιά τους στην επινίκια εκδήλωση στην Τάμπα | REUTERS/Marco Bello

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ο ΝτεΣάντις νίκησε στη Φλόριντα και τρομάζει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 04:59
O Ρον ΝτεΣάντις με τη σύζυγό του Κέισι και τα παιδιά τους στην επινίκια εκδήλωση στην Τάμπα
|REUTERS/Marco Bello

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ο ΝτεΣάντις νίκησε στη Φλόριντα και τρομάζει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 04:59

Είναι μια νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς, που όμως δεν θα αρέσει στον Ντόναλντ Τραμπ. Oπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρον ΝτεΣάντις, επανεξελέγη κυβερνήτης της Φλόριντα στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στις ΗΠΑ.

Ο 44χρονος ΝτεΣάντις θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής Δεξιάς, με ατζέντα πιο σκληρή και από του Τραμπ —στην έως τώρα θητεία του ως κυβερνήτης της Ηλιόλουστης Πολιτείας, όπως είναι το προσωνύμιο της Φλόριντα, αψήφησε επιδεικτικά περιορισμούς για την αποτροπή της πανδημίας του κορονοϊού, τάχθηκε υπέρ νόμου που περιόριζε τη συζήτηση για ζητήματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ κ.λπ.

Θεωρείται, επίσης, ένας δυνητικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Τέτοια εποχή του χρόνου, ο ΝτεΣάντις θα είναι ένας φρέσκος 45άρης πολιτικός, ενώ ο Τραμπ θα είναι 77 ετών. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ, ο οποίος έχει παραπέμψει σε μια «μεγάλη ανακοίνωση» για τις 15 Νοεμβρίου –πιθανότατα αυτή της νέας εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο– συχνά επικρίνει, με το γνωστό φαιδρό ύφος του, τον Ντε Σάντις.

Τη νίκη του ΝτεΣάντις επί του Τσάρλι Κράιστ, πρώην Ρεπουμπλικανού, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN.

Νίκη για την εκλεκτή του Τραμπ στο Αρκανσο

Σε μια άλλη εξέλιξη, πάντως, η εκλεκτή του Τραμπ, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εξελέγη κυβερνήτης του Αρκανσο, μια παραδοσιακά συντηρητική Πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είχε διατελέσει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ και θεωρείτο φαβορί στην αναμέτρηση με τον Δημοκρατικό Κρις Τζόουνς. Αλλωστε στο Αρκανσο, ο πατέρας της, Μάικ Χάκαμπι, μορφή της αμερικανικής πολιτικής, υπήρξε κυβερνήτης από το 1996 ως το 2007.

Στην εκστρατεία της η Σάντερς, 40 ετών, σφυροκόπησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που κατ’ αυτή εφαρμόζει πολιτικές της «ριζοσπαστικής Αριστεράς», ευθύνεται για τον «αλματωδώς αυξανόμενο πληθωρισμό», για τα «ολάνοιχτα σύνορα» και την «άνοδο του βίαιου εγκλήματος».

Τόνισε ότι σκοπός της ήταν να ενταχθεί στην «ισχυρή συμμαχία συντηρητικών κυβερνητών που υπερασπίζονται την ελευθερία μας».

Νίκη των Δημοκρατικών στην Πενσιλβάνια

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η μάχη για τη θέση του κυβερνήτη στην Πενσιλβάνια, μια Πολιτεία που έκρινε τον νικητή των προεδρικών εκλογών τόσο το 2016 όσο και το 2020.

Εκεί ο Τζος Σαπίρο, έως τώρα υπουργός Δικαιοσύνης της Πενσιλβάνια, εξελέγη κυβερνήτης επικρατώντας του γερουσιαστή Νταγκ Μαστριάνο, ο οποίος κατέβηκε με σύνθημα το εθνικιστικό MAGA, το Make America Great Again, του Τραμπ.

Οπως ανέφερε το Politico, η μονομαχία των δύο πολιτικών επικεντρώθηκε στο δικαίωμα των αμβλώσεων, στην ακεραιότητα των εκλογών —θέμα που είχε αμφισβητήσει ο Τραμπ το 2020 αρνούμενος την ήττα και το αποτέλεσμα— αλλά και στο εβραϊκό θρήσκευμα του νικητή.

Ο Σαπίρο κατάφερε να περιγράψει τον Μαστριάνο, αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εν συνόλω, ως πολύ ακραίο για να ηγηθεί της βιομηχανικής αυτής Πολιτείας του αμερικανικού Βορρά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...