431
Παρά το «στενό μαρκάρισμα» Τραμπ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ παραμένει ψύχραιμος | Federal Reserve/Flickr

Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed – Δεν υπάκουσε στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2025, 21:24
Παρά το «στενό μαρκάρισμα» Τραμπ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ παραμένει ψύχραιμος
|Federal Reserve/Flickr

Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed – Δεν υπάκουσε στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2025, 21:24

Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν αρκετές για να αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, με τη διοίκησή της να τα διατηρεί αμετάβλητα για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και να επιμένει, όμως, ότι θα υπάρξουν δύο μειώσεις έως το τέλος του 2025.

Το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ παραμένει στο εύρος 4,25% – 4,5%, χωρίς καμία μεταβολή από τον Δεκέμβριο του 2024. Μαζί με την απόφαση για τα επιτόκια, η επιτροπή ανέφερε, μέσω του διαγράμματος «dot plot», ότι δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025 εξακολουθούν να είναι στο τραπέζι. Το διάγραμμα έδειξε τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα των αξιωματούχων της Fed σχετικά με το μέλλον των επιτοκίων. Κάθε κουκκίδα αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες ενός αξιωματούχου για τα επιτόκια. Υπήρχε μεγάλη διασπορά στο διάγραμμα, με τις προοπτικές να δείχνουν ένα επιτόκιο της Fed γύρω στο 3,4% το 2027.

Επτά από τους 19 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν μειώσεις φέτος, έναντι τεσσάρων τον Μάρτιο, με την απόφαση, πάντως, για σταθερά επιτόκια να είναι ομόφωνη. Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ήταν «μαζεμένες», καθώς αναμένεται να φθάσει φέτος στο 1,4% και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3%, δηλαδή υψηλότερα από τον στόχο του 2%.

Οι οικονομικές προβλέψεις των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση έδειξαν περαιτέρω πιέσεις στασιμότητας, με τους συμμετέχοντες να προβλέπουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί μόλις κατά 1,4% το 2024 και ο πληθωρισμός θα φτάσει το 3%.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχει μειωθεί, αλλά παραμένει υψηλή. Η επιτροπή είναι προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους και για τις δύο πλευρές της διπλής αποστολής της», ανέφερε η επιτροπή.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Fed, ο Τραμπ επέκρινε ξανά τον πρόεδρο της Fed, Τζέρομ Πάουελ, και τους συναδέλφους του για την άρνησή τους να εφαρμόσουν μία χαλαρή νομισματική πολιτική. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το επιτόκιο της Fed θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο και χαρακτήρισε τον Πάουελ ως «ηλίθιο» για το ότι δεν πίεσε την επιτροπή να προχωρήσει σε μείωση.

Τα στελέχη της Fed έχουν δείξει απροθυμία να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση, φοβούμενα ότι οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό . Μέχρι στιγμής, οι δείκτες τιμών δεν έχουν δείξει ότι οι δασμοί έχουν σημαντική επίδραση. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των δασμών, σε συνδυασμό με την εξασθένιση της καταναλωτικής ζήτησης και τη συσσώρευση αποθεμάτων πριν από την ανακοίνωση της «ημέρας απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου, συνέβαλαν στην άμβλυνση του αντίκτυπού τους.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προσθέτει ένα ακόμη αβέβαιο στοιχείο , με τις προοπτικές για υψηλότερες τιμές ενέργειας να αποτελούν έναν πιθανό επιπλέον παράγοντα που εμποδίζει την Fed να προχωρήσει σε μείωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...