237
|

Αλλάζουν πάλι οι ταυτότητες – απαιτείται ψηφιακό αποτύπωμα

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 10:11

Αλλάζουν πάλι οι ταυτότητες – απαιτείται ψηφιακό αποτύπωμα

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 10:11

Κάποτε υπήρχε το δακτυλικό αποτύπωμα με μελάνι, έπειτα έφυγε, τώρα θα είναι ψηφιακό. Οι αστυνομικές ταυτότητες θα πρέπει να αλλάξουν πάλι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ νέες ταυτότητες με ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα και επιπλέον βιομετρικά στοιχεία, και αυτές οι εισηγήσεις παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες με στόχο την περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περισσότερη ασφάλεια σε καιρό μόνιμης τρομοκρατικής απειλής είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ.

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει προτάσεις για τη δημιουργία μιας «Ασφαλούς Ενωσης» με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό εν δυνάμει δραστών πολύ πριν πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές ενέργειες. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να αισθάνονται πλέον πιο ασφαλείς λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων των αρχών ασφαλείας, της στενότερης συνεργασίας μεταξύ εθνικών υπηρεσιών, της καλύτερης δικτύωσης των βάσεων δεδομένων και των εντατικών ελέγχων στο Διαδίκτυο. Πολλά ταμπού αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα έχουν πλέον καταρριφθεί. Η Ευρώπη είναι σήμερα πιο ασφαλής από ότι πριν μια διετία, γράφει η εφημερίδα Welt.

Η Κομισιόν παρουσιάζει στις Βρυξέλλες νέα σχέδια, τα οποία οι 28 κυβερνήσεις των χωρών-μελών καλούνται να υιοθετήσουν το συντομότερο. Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Θα πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα έτσι ώστε τρομοκράτες και εγκληματίες να μην είναι πλέον θέση να πραγματοποιήσουν χτυπήματα. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να καταστήσουμε αδύνατη την πρόσβαση σε πλαστά έγγραφα, όπλα και εκρηκτικά και ταυτόχρονα να τους εμποδίσουμε να περνούν απαρατήρητοι τα σύνορά μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News