578
Η Κχαντάμ, παρουσιάστρια στο κανάλι Ertu τα τελευταία 20 χρόνια απομακρύνεται για έναν μήνα λόγω του βάρους της | YouTube

«Ή αδυνατίζεις ή φεύγεις»

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 19 Αυγούστου 2016, 18:54
Η Κχαντάμ, παρουσιάστρια στο κανάλι Ertu τα τελευταία 20 χρόνια απομακρύνεται για έναν μήνα λόγω του βάρους της
|YouTube

«Ή αδυνατίζεις ή φεύγεις»

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 19 Αυγούστου 2016, 18:54

Παχαίνει μία γυναίκα. Το παρατηρεί στο σώμα της, δυσανασχετεί, κάνει την αδιάφορη. Ισως δεν την επηρεάζει ή μπορεί να την κινητοποιεί ώστε να αλλάξει διατροφή, να αρχίσει να γυμνάζεται, να κάνει δίαιτα «από Δευτέρα». Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς το επεξεργάζεται μία γυναίκα και πόσο την ενδιαφέρει στ’ αλήθεια γιατί οι διαδικασίες αυτές γίνονται πρώτα –συχνά μόνο- στο μυαλό της.

Κι όμως. Αν η γυναίκα εργάζεται στην τηλεόραση, στην πασαρέλα, στο σινεμά, στον χορό, οπουδήποτε πουλάει αναγκαστικά και μία εικόνα, ξαφνικά αποκτούν –αυθαίρετα- το δικαίωμα να επέμβουν σε αυτές τις διαδικασίες οι προϊστάμενοι. Είναι εκεί για να δώσουν μία «λύση» στο «πρόβλημα» της γυναίκας: «Ή αδυνατίζεις ή φεύγεις». Επιστρέφεις στην οθόνη «μόνο όταν αποκτήσεις τη σωστή εμφάνιση».

Φυσικά δεν θα το πουν δημοσίως ούτε τόσο σκληρά. Θα καλέσουν τη γυναίκα στο γραφείο και θα το πουν διακριτικά. «Εχεις στρες; Αγχος; Τρως υγιεινά; Μήπως χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να αθλείσαι; Είναι κρίμα να χάσεις τη φιγούρα σου κλπ».

Ετσι νομίζαμε μέχρι τώρα. Στην Αίγυπτο (του αυταρχικού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι), το σωματείο εργαζομένων του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Ertu αποφάσισε να αποφύγει τους υπαινιγμούς και να θέσει το τελεσίγραφο απευθείας και δημοσίως με μία ανακοίνωση: Οκτώ παρουσιάστριες απομακρύνονται από τις θέσεις εργασίας τους, μέχρι να χάσουν τα παραπανίσια κιλά και να επανακτήσουν την «κατάλληλη εμφάνιση» για τον φακό της κάμερας. Εχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους!

Εφόσον το σωματείο αποφάσισε να συμπεριλάβει κατά κάποιον τρόπο το κοινό στην απόφασή του, το ίδιο έκανε και η βετεράνος της τηλεόρασης Κχαντίγια Κχατάμπ, μία από τις οκτώ εκτοπισμένες. Μιλώντας σε τοπική εφημερίδα ζήτησε από τον κόσμο να παρακολουθήσει τις τελευταίες εμφανίσεις της, καθένας να κρίνει από μόνος του αν πράγματι έχει γίνει «χοντρή», αν πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσει να εργάζεται. «Η εμφάνισή μου είναι δικό μου θέμα. Βασικά, είμαι ό,τι είναι οποιαδήποτε φυσιολογική αιγύπτια γυναίκα. Δεν μπορείς να κρίνεις έναν παρουσιαστή από το βάρος του». Μία άλλη από τις οκτώ δήλωσε ότι το ζήτημα έχει θορυβήσει τους συγγενείς τους και ότι το θέμα έπρεπε να έχει διαχειριστεί το σωματείο εργαζομένων ιδιωτικά.

Λάθος. Καλύτερα ανοιχτά. Τουλάχιστον τώρα ακούστηκαν τα σχόλια, πήρε καθένας θέση. Μαθεύτηκε ότι το ίδιο το άτομο που έλαβε την απόφαση ήταν γυναίκα, η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και πρώην παρουσιάστρια! Μίλησαν «ανοιχτά» οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από λογαριασμούς στο Twitter αποκαλώντας τις παρουσιάστριες «bakabouzas» (χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν οι Αραβες για τις υπέρβαρες γυναίκες). Ακούστηκαν τα σχόλια «ας μην έτρωγε».

Αλλά μαζί τους πήραν θέση και πολιτικοί. «Δηλαδή ποιος έχει το ιδανικό βάρος στην Αίγυπτο;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής και δημοσιογράφος Σαγίντ Χεγκάζι. «Μία παρουσιάστρια μπορεί να είναι υπέρβαρη, αλλά είναι κομψή». Οι οργανώσεις που στηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών υπενθύμισαν ότι η προσωρινή έστω απομάκρυνση γυναικών για τέτοιους λόγους παραβιάζει το Σύνταγμα, συνιστά μάλιστα μορφή βίας κατά των γυναικών. «Ακυρώνει τη δυνατότητα μίας γυναίκας να εργαστεί ελεύθερα σε δημόσιες θέσεις. Ερχεται σε αντίφαση με τις πιο σημαντικές συνθήκες που εξασφαλίζουν την απόλυτη ισότητα μεταξύ φύλων σε δημόσιες θέσεις», τόνισε ο Ρεντά Ελνταμπούκι, διευθυντής μίας ΜΚΟ μιλώντας στη Guardian.

Και έπειτα αρχίζουν οι συγκρίσεις και οι εικασίες. Θα αντιμετώπιζε ποτέ το ίδιο ζήτημα ένας άνδρας; Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της γυναίκας τηλεπαρουσιάστριας; Τι πουλάει ένα τηλεοπτικό κανάλι; Υπάρχει ισοτιμία φύλων στον κόσμο του θεάματος; Στον υπόλοιπό κόσμο;

Βέβαια μέχρι να καταλήξουν οι σχολιαστές, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί οι χρήστες του Twitter στα συμπεράσματά τους για τη θέση της γυναίκας, η δύναμη της Κχαντάμ θα έχει ξεθωριάσει. Η ίδια λέει ότι η ψυχολογική πίεση είναι τόση που την έχει αποπροσανατολίσει από την καθημερινότητά της. Τουλάχιστον έχει και ένα πρόγραμμα για την ποίηση στο ραδιόφωνο. Εκεί επιτρέπεται να συνεχίσει να εργάζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...