374
Ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα με τον στρατηγό Σάλαχ σε εκδήλωση το 2014 | REUTERS/Ramzi Boudina/File Photo

Αλγερία: Ο στρατός εγκαταλείπει τον Μπουτεφλίκα και ζητά αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 11:40
Ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα με τον στρατηγό Σάλαχ σε εκδήλωση το 2014
|REUTERS/Ramzi Boudina/File Photo

Αλγερία: Ο στρατός εγκαταλείπει τον Μπουτεφλίκα και ζητά αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 11:40

Ο στρατός, το πιο ισχυρό -αλλά και το έσχατο- στήριγμα όλων των καθεστώτων που δεν φημίζονται για την δημοκρατικότητά τους, είναι αυτό που δίνει πολλές φορές το στίγμα της αλλαγής που έρχεται.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στην Αλγερία, όπου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού ζήτησε την έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το Σύνταγμα για την αντικατάσταση του προέδρου.

Στόχος φυσικά η αντικατάσταση του 82χρονου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα που υποσχέθηκε ότι δεν θα διεκδικήσει πέμπτη θητεία.

Η λύση που θα επέτρεπε «μια έξοδο από την κρίση» βρίσκεται στο Σύνταγμα, δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ Γκάιντ Σάλαχ σε ομιλία που αναμεταδόθηκε την Τρίτη από την κρατική τηλεόραση.

Ο Σάλαχ, όπως σημειώνει ο Monde, ορίστηκε αρχηγός στρατού από τον ίδιο τον Μπουτεφλίκα το 2004.

Ετσι η παρέμβασή του έχει βαρύνουσα σημασία γιατί καθιστά σαφές το ρήγμα ανάμεσα στους δύο μεγάλους πόλους εξουσίας, τον πρόεδρο και τον στρατό. Την ίδια στιγμή, ο στρατός θέλει να διασφαλίσει μια θεσμικά ομαλή μετάβαση εξουσίας που θα εμποδίσει ανεξάρτητες δυνάμεις –και εν προκειμένω τον λαό- να πάρουν την κατάσταση πλήρως στα χέρια τους.

Ο στρατηγός προέταξε την ανάγκη ηρεμίας στη χώρα και προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις μπορεί «να εργαλειοποιηθούν από εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Το Κοινοβούλιο, έπειτα από πρόταση του Συνταγματικού Συμβουλίου «που έχει συνέλθει αυτοδικαίως», κηρύσσει με πλειοψηφία δύο τρίτων πως υφίσταται «κατάσταση κωλύματος», όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Εθνους (είναι η Ανω Βουλή της χώρας) ασκεί τότε προσωρινά καθήκοντα για 45 ημέρες. Αν το κώλυμα συνεχίζεται ενώ λήγει η προθεσμία, δηλώνεται το κενό της εξουσίας. Η προσωρινή άσκηση εξουσίας συνεχίζεται το πολύ για 90 ημέρες, περίοδος κατά την οποία διοργανώνονται προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Τάγεμπ Μπελαΐζ, 70 ετών, που αναμένεται να συγκαλέσει το θεσμό του οποίου προΐσταται για να προτείνει την εφαρμογή του άρθρου 102, είναι πιστός στον αρχηγό του κράτους και ένας από τους συμβούλους του.

Ο γηραιός Μπουτεφλίκα αντιμετωπίζει από το 2013 τις επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού.

Εδώ και πάνω από ένα μήνα ο πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές, αλλά και ειρηνικό, κίνημα διαμαρτυρίας.

Ο στρατηγός και ο πρόεδρος σε συνάντησή τους στις 11 Μαρτίου (Algerian TV /Handout via Reuters/File Photo)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...