466
O Λούκα Μόντριτς με τη Χρυσή Μπάλα για το 2018 | EPA/YOAN VALAT

Αξιζε ο Λούκα Μόντριτς τη Χρυσή Μπάλα;

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 09:26
O Λούκα Μόντριτς με τη Χρυσή Μπάλα για το 2018
|EPA/YOAN VALAT

Αξιζε ο Λούκα Μόντριτς τη Χρυσή Μπάλα;

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 09:26

Η ψηφοφορία έδωσε τη δική της απάντηση στο ερώτημα: ναι, ο Λούκα Μόντριτς ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής για το 2018 και γι’ αυτό έλαβε 753 ψήφους, με τον ακριβοθώρητο Κριστιάνο Ρονάλντο να έρχεται πολύ πίσω, δεύτερος με 478.

Ο Μόντριτς τιμήθηκε με το βαρύτιμο Ballon d’Or, του θεσμού που διοργανώνει κάθε χρόνο το France Football από το μακρινό 1956 – είναι ο πρώτος Κροάτης που κατακτά ένα τέτοιο τρόπαιο, ο μόλις δεύτερος Βαλκάνιος (μετά τον Βούλγαρο Χρίστο Στόιτσκοφ το 1994) και ο πρώτος που σπάει το δίδυμο Λιονέλ Μέσι – Κριστιάνο Ρονάλντο που… λυμαίνονταν τη Χρυσή Μπάλα από το 2008.

Ολη τη χρονιά έπαιξε ως μέσος-υπόδειγμα, με τρομακτική αντοχή, ψυχραιμία και σθένος και επιτέλους, λένε, που βραβεύεται και ένας παίκτης που δεν είναι σκόρερ.

Και πάλι όμως το ερώτημα δεν έχει ακριβώς απαντηθεί. Αξιζε ο Μόντριτς τη Χρυσή Μπάλα και δεν την άξιζε, π.χ. ο Γάλλος Αντουάν Γκριζμάν; Ο 33χρονος Κροάτης κατέκτησε μέσα στο 2018 το Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης και οδήγησε την Κροατία ως τον τελικό του Μουντιάλ, όμως ο Γκριζμάν οδήγησε την Ατλέτικο Μαδρίτης ως την κατάκτηση του Europa League και την Εθνική Γαλλίας στον απόλυτο θρίαμβο της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά ο Γάλλος πήρε 414 ψήφους, ήρθε τρίτος.

«Είναι μια βραδιά πολύ καλή και θέλω να την απολαύσω. Πάμε να δούμε την ψηφοφορία, είναι κρίμα που δεν βρίσκονται όλοι εδώ, αλλά για μένα είναι σημαντικό. Θα ήταν κρίμα να μην κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα ένας Γάλλος. Ίσως το Champions League να είναι πιο σημαντικό από ένα Μουντιάλ» σχολίασε ο Γκριζμάν και ίσως να μην έχει άδικο.

Πολλοί λένε ότι η βαριά φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και το μακρύ χέρι του Φλορεντίνο Πέρεθ έπαιξαν τον ρόλο τους. Η «Βασίλισσα» είχε οκτώ υποψήφιους στην τελική λίστα των 30 (Μόντριτς, Βαράν, Κουρτουά, Μπέιλ, Μπενζεμά, Ράμος, Μαρσέλο και Ισκο!), ενώ η μικρή συμπολίτισσα Ατλέτικο μόλις τρεις (Γκριζμάν, Ομπλακ, Γκοντίν).

Σε κάθε περίπτωση η βράβευση του Μόντριτς είναι μια προσωπική δικαίωση. Ο παίκτης που πριν από επτά χρόνια είχε ψηφιστεί ως η χειρότερη μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης (!) τώρα μετρά τέσσερα (!) Champions League με τη «Βασίλισσα», έναν τελικό Μουντιάλ (με τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης) και παίρνει και τη Χρυσή Μπάλα σπίτι του.

Τα social media τον φιλοτεχνούν ως τον νέο εκλεκτό μιας παγκόσμιας ελίτ που ξεκίνησε από τον μυθικό σερ Στάνλεϊ Μάθιους και μετρά όλους τους μεγάλους (πλην του Πελέ και του Μαραντόνα καθώς μέχρι και τα 80s o θεσμός ήταν για τον καλύτερο ευρωπαίο ποδοσφαιριστη).

Η πρώτη δεκάδα

Λούκα Μόντριτς (Κροατία, Ρεάλ Μαδρίτης), 753

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους), 478

Αντουάν Γκριζμάν (Γαλλία, Ατλέτικο Μαδρίτης), 414

Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία, Παρί Σεν Ζερμέν), 347,

Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή, Μπαρτσελόνα), 280

Μοχάμεντ Σάλαχ (Αίγυπτος, Λίβερπουλ), 188

Ραφαέλ Βαράν (Γαλλία, Ρεάλ ΜΑδρίτης), 121

Εντέν Χαζάρ (Βέλγιο, Τσέλσι) 119,

Κέβιν ντε Μπριν (Βέλγιο, Μάντσεστερ Σίτι), 29

Χάρι Κέιν (Αγγλία, Τότεναμ), 25

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...