273
O καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος | ΕΚΠΑ

Ακόμα και διπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 10:31
O καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος
|ΕΚΠΑ

Ακόμα και διπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 10:31

Για το ενδεχόμενο να δούμε μέσα στις επόμενες πέντε με επτά ημέρες ακόμα και διπλασιασμό των, ήδη αυξημένων, κρουσμάτων κορονοϊού, προειδοποίησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος.

«Ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα υπήρχε ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων, είχαμε αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζεται ως εκθετική αύξηση, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση μπαίνουμε σε αυτή την τροχιά.

»Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να δούμε τον ρυθμό αύξησης, δηλαδή αν θα έχουμε διπλασιασμό μέσα σε 5-7 μέρες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δημόπουλος, επισημαίνοτας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ότι «αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των τεστ, οπότε υπάρχει και μια τέτοια συσχέτιση».

Ο διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι δεν αυξάνει ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση και επομένως δεν ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

«Αυτό», εξήγησε, «αποδίδεται στο γεγονός ότι νοσούν οι νεότεροι και ότι υπάρχει δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών.

»Αυτό που βλέπουμε στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες Covid, οι γνώσεις μας και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουμε σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν είναι πολύ καλύτερες κι έτσι αποφεύγεται η διασωλήνωση και η μηχανική υποστήριξη σε αρκετούς που πριν από μερικούς μήνες δε θα ήταν εφικτό».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι «πρόκειται για πολιτική απόφαση».

«Θα πρέπει», είπε, «να περιμένουμε να ανακοινωθούν σήμερα τα νέα μέτρα και να δούμε σε λίγες ημέρες τι επίδραση θα έχουν».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο καθηγητής, «μέχρι να έχουμε το εμβόλιο και θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να εμβολιαστεί αποτελεσματικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, τα μέτρα τα ξέρουμε και πρέπει να τα τηρούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...