881
Το Ισραήλ απάντησε στις επιθέσεις της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές σε πολλά σημεία στη Γάζα | REUTERS/Ashraf Amra

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέες απειλές, βομβαρδισμοί και εκατοντάδες νεκροί

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2023, 10:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/10/2023 20:04
Το Ισραήλ απάντησε στις επιθέσεις της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές σε πολλά σημεία στη Γάζα
|REUTERS/Ashraf Amra

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέες απειλές, βομβαρδισμοί και εκατοντάδες νεκροί

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2023, 10:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/10/2023 20:04

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου οδήγησε γρήγορα στην μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή.

Καθώς ο Ηλιος είχε δύσει στην περιοχή, η κατάσταση έδειχνε να οδηγείται όλο και περισσότερο στα άκρα. Οι New York Times άλλωστε έκαναν λόγο για σχεδόν 300 νεκρούς και από τις δύο πλευρές λίγο πριν τις 20:00.

Λίγο νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που οι μαχητές της Χαμάς κρατούσαν ομήρους και απειλούσαν με νέα χτυπήματα.

Στρατιώτης του Ισραήλ οδηγείται σε νοσοκομείο. Είναι από τους τυχερούς…

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας έθεσε σαν πρωταρχικό στόχο του στρατού του Ισραήλ την πλήρη εκκαθάριση των εδαφών της χώρας από τους ένοπλους της Χαμάς.

Αλλωστε, ήδη από το απόγευμα ξεκίνησαν τα αντίποινα με πολλά αεροπορική πλήγματα σε στόχους στη Γάζα. Εγινε γνωστό ότι 198 ήταν οι νεκροί Παλαιστίνοι από την ισραηλινή αντεπίθεση. Ταυτόχρονα το Sky News έκανε λόγο για 1.610 τραυματίες σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Παλαιστίνης.

Ολα όμως είχαν ξεκινήσει πολλές ώρες νωρίτερα, όταν η ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Διεθνή Μέσα ανέφεραν ότι παλαιστίνιοι μαχητές εισέβαλαν ακόμα και σε στρατόπεδα, πιάνοντας στον ύπνο τους ισραηλινούς στρατιώτες, σκοτώνοντας αρκετούς και παίρνοντας αιχμαλώτους.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση πολέμου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας.

«Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε» δήλωσε λίγο αργότερα ο Νετανιάχου. Οπως είπε, «ο εχθρός θα πληρώσει τέτοιο τίμημα που όμοιό του ποτέ δεν έχει γνωρίσει».

Το πολεμικό επεισόδιο είναι σίγουρα το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Τουλάχιστον 40 ήταν ο αριθμός των ισραηλινών νεκρών και 740 οι τραυματίες, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS το μεσημέρι.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρηση στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε ότι περίπου 2.200 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα στο Ισραήλ, από την ώρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσίασε ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Αλ Ντέιφ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύονται με προορισμό το Ισραήλ

«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικών στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων καθώς και ενόπλους πάνω σε τζιπ να κινούνται στην ύπαιθρο.

Αλλα βίντεο σκιαγραφούν ένα σκηνικό αντάρτικου μέσα στο Ισραήλ με ομήρους, πολλούς νεκρούς και συνεχείς ανταλλαγές πυροβολισμών.

Παλαιστινιακά μέσα ανέφεραν επίσης ότι αριθμός Ισραηλινών συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από μαχητές ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κυκλοφόρησαν βίντεο που φαίνεται να δείχνει ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τεθωρακισμένο.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας τις επόμενες ώρες ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων.

Σειρήνες πολέμου: Ρουκέτες της Χαμάς στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν

Στη Γάζα, οι κάτοικοι μπορούσαν να ακούσουν τον βρυχηθμό από τις εκτοξεύσεις ρουκετών ενώ ανέφεραν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών.

Φωτογραφίζοντας τα απομεινάρια μιας ρουκέτας στο Ισραήλ

Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι ομάδες είχαν αποσταλεί σε περιοχές στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα και ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η Χαμάς εξαπέλυσε «πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

«Η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί, εξαπολύοντας πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ», οι Ισραηλινοί στρατιώτες «πολεμούν τον εχθρό σε όλα τα σημεία», δήλωσε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, ο υπουργός έχει εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...