856
Αγόρι στην Παλαιστίνη χορεύει μπροστά σε φλεγόμενο όχημα των Ισραηλινών | REUTERS/Mahmoud Issa

Φωτιά στο Μεσανατολικό: Ποιες χώρες στηρίζουν το Ισραήλ και ποιες την Παλαιστίνη

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2023, 16:34
Αγόρι στην Παλαιστίνη χορεύει μπροστά σε φλεγόμενο όχημα των Ισραηλινών
|REUTERS/Mahmoud Issa

Φωτιά στο Μεσανατολικό: Ποιες χώρες στηρίζουν το Ισραήλ και ποιες την Παλαιστίνη

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2023, 16:34

Παγκόσμιες αναταράξεις έχει προκαλέσει η νέα σελίδα της πολεμική σύγκρουσης που άνοιξε το πρωί του Σαββάτου στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Την στήριξή τους στην Ιερουσαλήμ και τους πολίτες της περιοχής έχουν εκφράσει σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης και όχι μόνο. Στον αντίποδα, υπάρχουν και χώρες που επιλέγουν να κατηγορήσουν Ισραήλ ή να εκδώσουν πιο ουδέτερες ανακοινώσεις.

Με το Ισραήλ

Στο πλευρό της Ιερουσαλήμ έχει σταθεί με ανακοινώσεις της η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην τελευταία του τοποθέτηση, μάλιστα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε την ομηρεία αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την απελευθέρωσή τους μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Η είδηση περί αμάχων που κρατούνται όμηροι στα σπίτια τους ή στη Γάζα προκαλεί φρίκη. Αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως» έγραψε στην πλατφόρμα X .

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουλάχιστον τρεις άνδρες με πολιτικά ρούχα να κρατούνται από ένοπλους άνδρες με θολά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι ήταν «εχθροί» που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν απερίφραστα» επίσης τις επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων και στηρίζουν σθεναρά την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, όπως μετέδωσε το CNN.

Επικαλούμενο ανακοίνωση του εκπροσώπου, το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του Τζάτσι Χανέκμπι και οι δύο άνδρες θα παραμείνουν σε στενή επαφή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουκρανία. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς, όπως την χαρακτήρισε, με στόχο το Ισραήλ και υποστήριξε το δικαίωμα της χώρας στη νόμιμη άμυνα.

«Όποιος καταφεύγει στην τρομοκρατία διαπράττει έγκλημα κατά της παγκόσμιας κοινότητας. Όποιος χρηματοδοτεί την τρομοκρατία διαπράττει έγκλημα κατά της παγκόσμιας κοινότητας. Ο κόσμος πρέπει να μείνει ενωμένος και αλληλέγγυος ώστε η τρομοκρατία να μην επιχειρήσει να σπάσει ή να υποτάξει τη ζωή οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή», έγραψε στην πλατφόρμα X.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη άμυνα είναι αδιαμφισβήτητο». Νωρίτερα, το ουκρανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ.

Και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς το Ισραήλ.

«Βαθιά σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Είμαστε αλληλέγγυοι προς το Ισραήλ αυτές τις δύσκολες στιγμές» έγραψε ο Μόντι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Στο πλευρό του Ισραήλ βρίσκονται και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ενδεικτικά, ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε «τις τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, κατά του Ισραήλ.

«Καταδικάζω σφόδρα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο το Ισραήλ. Εκφράζω την απόλυτη αλληλεγγύη μου προς τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους οικείους τους», έγραψε ο Μακρόν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Αντίστοιχα μηνύματα εκδόθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης.

Θυμίζουμε ότι και η Ελλάδα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις της Χαμάς μέσω του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Με την Παλαιστίνη

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Κατάρ καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν την ύψιστη αυτοσυγκράτηση και καλεί την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το Ισραήλ από το να χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα ως δικαιολογία για τη διενέργεια ενός δυσανάλογου πολέμου εναντίον παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Στο πλευρό των Παλαιστινίων είναι φυσικά και το Ιράν. Ένας σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη τους παλαιστίνιους μαχητές για την μεγαλύτερη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, μετέδωσε η ημιεπίσημη ειδησεογραφική ιστοσελίδα ISNA news.

«Συγχαίρουμε τους παλαιστίνιους μαχητές. Θα σταθούμε δίπλα στους παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ» δήλωσε.

Οι ουδέτεροι

Η Ρωσία έκανε έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για «άμεση κατάπαυση του πυρός» εκφράζοντας παράλληλα την «εντονότερη ανησυχία» της μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα αναφέρει: «Κάνουμε έκκληση στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, να εγκαταλείψουν τη βία και να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση».

Και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τις εχθρικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση.

«Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πρέπει να αποφεύγουν τις επιθετικές ενέργειες» είπε σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚP στην Άγκυρα.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας που ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία αναφέρει: «Παρακολουθούμε τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις ανάμεσα σε έναν αριθμό παλαιστινιακών φατριών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που έχουν οδηγήσει σε ένα υψηλό επίπεδο βίας σε πολλά μέτωπα».

Από την πλευρά του το Ομάν κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ζητεί από την διεθνή κοινότητα και τους θεσμούς να «παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να εφαρμόσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...