456
Το «Googleplex», η διοικητική έδρα της εταιρείας Google, στο Μάουντεν Βάλεϊ της Καλιφόρνιας | Shutterstock

Αγωγή ΗΠΑ κατά Google για μονοπωλιακή διαφημιστική συμπεριφορά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 20:06
Το «Googleplex», η διοικητική έδρα της εταιρείας Google, στο Μάουντεν Βάλεϊ της Καλιφόρνιας
|Shutterstock

Αγωγή ΗΠΑ κατά Google για μονοπωλιακή διαφημιστική συμπεριφορά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 20:06

Η Google βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών Ευρώπης και ΗΠΑ την τελευταία πενταετία. Αιτία είναι οι καταγγελίες εναντίον της εταιρείας για αντιμονοπωλιακή πολιτική στις δύο ηπείρους. Η απόλυτα κυρίαρχη θέση της Google στο πεδίο των ψηφιακών υπηρεσιών την καθιστά στόχο ευρωπαϊκών και ομοσπονδιακών νόμων καταπολέμησης των μονοπωλίων.

Η συγκεκριμένη αγωγή εναντίον της, που κατατέθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης και από οκτώ γενικούς εισαγγελείς αντίστοιχων Πολιτειών, κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βόρειας Βιρτζίνια. Η Google κατηγορείται για κατάχρηση της μονοπωλιακής της δύναμης στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης, με στόχο την αποδυνάμωση των ανταγωνιστών της.

«Η αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά της Google έχει αυξήσει τα εμπόδια εισόδου σε τεχνητώς υψηλά επίπεδα, ανάγκασε τους βασικούς ανταγωνιστές της να εγκαταλείψουν την αγορά εργαλείων τεχνολογίας διαφημίσεων, απέτρεψε πιθανούς ανταγωνιστές να ενταχθούν στην αγορά και άφησε τους λίγους εναπομείναντες ανταγωνιστές της περιθωριοποιημένους και σε αδίκως μειονεκτική θέση», ανέφερε το υπουργείο κατά την κατάθεση της αγωγής.

Πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση εναντίον της Google από την αμερικανική κυβέρνηση την τελευταία τριετία, καθώς το 2020 το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της εταιρείας για κατάχρηση της μονοπωλιακής της δύναμης όσον αφορά τη μηχανής αναζήτησής της και τις διαφημίσεις που βασίζονται σε αυτήν. Η υπόθεση εκκρεμεί στην αμερικανική Δικαιοσύνη και αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η νέα μήνυση ζητά «δομική αποζημίωση» από την εταιρεία, κάτι που σημαίνει πως αν η κυβέρνηση κερδίσει την αγωγή, ο ομοσπονδιακός δικαστής που θα αναλάβει την υπόθεση θα αποφασίσει εάν το διαφημιστικό παράρτημα της Google πρέπει να χωριστεί σε πολλά κομμάτια.

Σε δελτίο Τύπου που διένειμε στα ΜΜΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι τα προνομιακά εργαλεία που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την αγορά και πώληση διαφημίσεων καθιστούν πρακτικά αναπόφευκτη τη διαφήμιση μέσω Google για εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου.

Η Google έχει ξοδέψει 15 χρόνια «απομακρύνοντας αντιπάλους, μειώνοντας τον ανταγωνισμό, διογκώνοντας το κόστος διαφήμισης, μειώνοντας τα έσοδα για τους εκδότες ειδησεογραφίας και τους δημιουργούς περιεχομένου, εξαλείφοντας την καινοτομία και βλάπτοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών στη δημόσια σφαίρα», δήλωσε ο Τζόναθαν Κάντερ, δικηγόρος επιβολής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του προέδρου Μπάιντεν.

Η Google είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον κόσμο της ψηφιακής διαφήμισης. Μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε διαφημιστικά έσοδα ύψους 54 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά της διαφημιστικής εταιρείας DoubleClick –ανταγωνίστριας της Google εκείνη την εποχή– έναντι 3,1 δισ. δολαρίων το 2007, αναφέρεται συχνά ως η κομβική στιγμή που οδήγησε στην απόλυτη κυριαρχία της Google στον τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης.

«Η σημερινή μήνυση του υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρεί να επιβάλει νικητές και ηττημένους στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα της διαφημιστικής τεχνολογίας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στον ιστότοπο του Quartz. Αυτή ήταν η μοναδική αντίδραση της Google μετά την ανακοίνωση της αγωγής. Πάντως, με τους ρυθμούς που λειτουργεί η ομοσπονδιακή αμερικανική Δικαιοσύνη, οι δυο πλευρές θα μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...