409
Ο αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς (στο κέντρο και λίγο πιο μπροστά) με την υποψήφια πρόεδρο του SPD, Αντρέα Νάλες, και τους άλλους πέντε νέους υπουργούς. Αριστερά από τον Σολτς ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας | REUTERS/Hannibal Hanschke

Αυτοί είναι οι έξι υπουργοί του SPD στην κυβέρνηση Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 12:06
Ο αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς (στο κέντρο και λίγο πιο μπροστά) με την υποψήφια πρόεδρο του SPD, Αντρέα Νάλες, και τους άλλους πέντε νέους υπουργούς. Αριστερά από τον Σολτς ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Αυτοί είναι οι έξι υπουργοί του SPD στην κυβέρνηση Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 12:06

Ανακοινώθηκαν επισήμως οι υπουργοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό την καγκελάριο Μέρκελ.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD – και νέος υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος – Όλαφ Σολτς, μαζί με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και υποψήφια νέα πρόεδρo του SPD, Αντρέα Νάλες, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος (φωτογραφία κάτω).

2018-03-09T090413Z_1135521797_UP1EE390P716F_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS-SPD

Αναλυτικά τα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και τα χαρτοφυλάκιά τους στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Ανγκελα Μέρκελ έχουν ως εξής:

Υπουργός Εξωτερικών: Χάικο Μάας

Υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος: Όλαφ Σολτς

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Χουμπέρτους Χάιλ

Υπουργός Δικαιοσύνης: Καταρίνα Μπάρλεϊ

Υπουργός Οικογένειας: Φραντσίσκα Γκίφαϊ

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σβένια Σούλτσε

Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Μίκαελ Ροτ

Ο κ. Σολτς και η κυρία Νάλες ευχαρίστησαν για την προσφορά τους τα στελέχη που αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα, τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την υπουργό Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς και την υπουργό Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις.

Η αποχώρηση Γκάμπριελ

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί από το προσκήνιο μετά από 18 χρόνια σε ηγετικές θέσεις για το SPD. Οταν τον περασμένο μήνα διεφάνη ότι δεν θα παραμείνει στο πόστο του, ο Γκάμπριελ δεν δίστασε να κατηγορήσει την τότε ηγεσία του SPD υπό τον Μάρτιν Σουλτς ότι αθέτησε τον λόγο της, κυρίως σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέλλον του. Αρνητική εντύπωση είχε προκαλέσει η επίθεση που είχε εξαπολύσει σε βάρος του Σουλτς μέσα από μία συνομιλία με την κόρη του που τον παρηγορούσε για την απώλεια της υπουργικής θέσης: «Μη στενοχωριέσαι μπαμπά, τώρα θα έχεις περισσότερο χρόνο για εμάς. Καλύτερα από το να είσαι με τον άνδρα με τις τρίχες στο πρόσωπο», φέρεται να του είπε η μικρή του κόρη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γκάμπριελ διαδέχεται ο Χάικο Μάας, πρόσωπο που μέσα από την τετραετή διαδρομή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, βρέθηκε στο στόχαστρο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida. Ο λόγος ήταν η νομοθεσία που προώθησε επί υπουργίας του, βάσει της οποίας τα κοινωνικά δίκτυα -όπως το Facebook και το Twitter- υποχρεούνται να ελέγχουν και να διαγράφουν αναρτήσεις με αξιόποινο περιεχόμενο (ψευδείς ειδήσεις / fake news, αναρτήσεις ρατσιστικού περιεχομένου, ρητορικής μίσους / hate speech κτλ).

Πατέρας δύο παιδιών και πρόσφατα χωρισμένος μετά από 15 χρόνια έγγαμου βίου, είναι πλέον ζευγάρι με τη γερμανίδα ηθοποιό Νατάλια Βέρνερ. Η προσωπική του ζωή έχει δώσει πολλές φορές τροφή στον κίτρινο Τύπο, όπως και το εκλεπτυσμένο γούστο του στις ενδυματολογικές του επιλογές και το γενικότερο lifestyle που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...