346
Ο...σκεπτικός Χάικο Μάας προαλείφεται για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας | REUTERS/Axel Schmidt

Γερμανικά ΜΜΕ: Αυτός θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 19:28
Ο...σκεπτικός Χάικο Μάας προαλείφεται για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας
|REUTERS/Axel Schmidt

Γερμανικά ΜΜΕ: Αυτός θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 19:28

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία. Ορισμένα ονόματα που θα στελεχώνουν το υπουργικό σχήμα έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του επόμενου 24ωρου

Λίγο μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, τα σενάρια για τον διάδοχο του Ζίγκμαν Γκάμπριελ δίνουν και παίρνουν.

Φαβορί για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών εμφανίζεται, όπως αναφέρουν Spiegel και Bild, το μέλος του SPD Χάικο Μάας που κατείχε τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης στην τελευταία κυβέρνηση.

Η συμφωνία των Συντηρητικών της Ανγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες, σχετικά με τα έξι μέλη του SPD που θα αναλάβουν υπουργικά πόστα, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Το SPD μένει να επιβεβαιώσει την είδηση που εμφανίζει τον 51χρονο Μάας νέο υπουργό Εξωτερικών. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, προχώρησε στη θέσπιση νόμων που επέβαλλαν στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως στις Facebook και Twitter, να διαγράφουν ρατσιστικό υλικό. Ο Μάας επικρίνει, ακόμη, δημόσια πολιτικές θέσεις του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD.

Νευραλγικό πόστο θεωρείται, αν μη τι άλλο, εκείνο του γερμανού υπουργού Εξωτερικών ειδικά σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενώ αναμένονται αποφάσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ.

Η αποχώρηση, πάντως, του Γκάμπριελ δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς οι σχέσεις του με την Άντρεα Νάλες, που αναμένεται να γίνει επικεφαλής του SPD τον Απρίλιο, ήταν τεταμένες.

Ανοιχτά την υποστήριξή του στον Μάας, για τον οποίο έχει δηλώσει ότι θα καταγράψει «εξαιρετική πορεία» στη θέση του ΥΠΕΞ, έχει εκφράσει ο Γκάμπριελ.

Στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί ο μεταβατικός αρχηγός του SPD, Ολαφ Σολτς, ενώ και τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικογενείας και Περιβάλλοντος θα δοθούν σε Σοσιαλδημοκράτες.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Bild, η 49χρονη Καταρίνα Μπάρλεϊ, υπουργός Οικογενείας από το 2017, θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τις επιλογές τους για το νέο υπουργικό συμβούλιο έχουν ανακοινώσει οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, οι Χριστιανοκοινωνιστές.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα ψηφιστεί από το γερμανικό κοινοβούλιο η Μέρκελ για τέταρτη θητεία, καγκελάριος της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, έξι μήνες μετά τις εκλογές από τις οποίες βγήκε σαφώς πιο αποδυναμωμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...