1101
Οι υπάρχουσες δομές υποδοχής και φιλοξενίας, όπως αυτή της Σάμου, κλείνουν και στη θέση τους δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα | INTIMEnews

Κλείνει η Μόρια – Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 11:52
Οι υπάρχουσες δομές υποδοχής και φιλοξενίας, όπως αυτή της Σάμου, κλείνουν και στη θέση τους δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
|INTIMEnews

Κλείνει η Μόρια – Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 11:52

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, παρουσίασαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής (μαζί στη φωτογραφία κάτω).

Οπως είπε ο κ. Πέτσας, στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, η κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική.

«Επιδιώκουμε, κατ’ αρχήν τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως στο εσωτερικό η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες: την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Ηδή, τόνισε, έχει ψηφιστεί ο νόμος για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η κυβέρνηση προχωρά στη χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

«Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών καθώς και η κατασκευή  κλειστών δομών (στα νησιά πρώτης υποδοχής) που θα λειτουργούν ως προαναχωρησιακά κέντρα.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση ενιαίου φορέα επιτήρησης των συνόρων και ειδικές δράσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα με ορισμό ειδικού συντονιστή, αλλά και για τη λειτουργία των ΜΚΟ, με θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Οπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο σχεδιασμός έχει ήδη προχωρήσει και η υλοποίηση του θα γίνει σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση βασίζεται στην επαναφορά του ελέγχου και της ασφάλειας στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση και προβλέπει την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου με την μεταφορά 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Συνολικά 5.000  θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και άλλοι 15.000 σε δομές στην ενδοχώρα. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά 20.000 ατόμων έως τις αρχές του 2020.

Στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή. Στο πλαίσιο της φάσης αυτής προβλέπονται ειδικές δράσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα με ορισμό ειδικού συντονιστή, καθώς επίσης για τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων και κανόνων για τη δραστηριότητά τους στο ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επιταχύνονται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται ασύλου. Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρούν μέσα στο επόμενο διάστημα οι προσλήψεις 500 ατόμων στην Υπηρεσία Ασύλου.

Κλειστά κέντρα στα νησιά

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής ανακοίνωσε επίσης το  κλείσιμο της Μόριας στη Λέσβο και τη δημιουργία στη θέση του ΚΥΤ,  νέας κλειστής δομής χωρητικότητας 5.000 ατόμων. Ομοίως, κλείνουν οι αντίστοιχες δομές σε Χίο και Σάμο και στη θέση τους δημιουργούνται νέα κέντρα χωρητικότητας 5000+, ενώ σε Κω και Λέρο οι υπάρχουσες δομές μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα χωρητικότητας 2000+ και 1.000+ ατόμων αντίστοιχα.

Στήριξη τοπικών κοινωνιών – Παρατείνεται ως το τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε:

1. Την παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

2. Τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

3. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

4. Τη δημιουργία, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, Ειδικού Ταμείου με «προίκα» 50 εκατ. ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ανακοίνωσε τις ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

«Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», ανέφερε ο κ. Στεφανής και παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσες πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Ασυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

5η: Εξασφάλιση – στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων 

Όπως είπε ο υφυπουργός, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ενωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...