274
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς | REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Αυστρία: Ερευνα για διαφθορά κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς – Πλήρωνε για ευνοϊκές δημοσκοπήσεις;

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 22:01
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς
|REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Αυστρία: Ερευνα για διαφθορά κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς – Πλήρωνε για ευνοϊκές δημοσκοπήσεις;

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 22:01

Οι ανακριτικές αρχές στην Αυστρία πραγματοποίησαν την Τετάρτη έρευνα στην έδρα του κυβερνώντος Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) καθώς επίσης στην καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομικών με την υποψία κυκλώματος διαφθοράς με αντικείμενο τη δημοσίευση διαφημίσεων και ωραιοποιημένων δημοσκοπήσεων στην εφημερίδα Österreich.

Η εφημερίδα Die Presse ανέφερε ότι η έρευνα αφορούσε μεταξύ άλλων το άμεσο περιβάλλον του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Εννέα άτομα μαζί με τον καγκελάριο εμπλέκονται στην υπόθεση, αν και όχι όλοι στον ίδιο βαθμό.

Η έρευνα αφορά γεγονότα από το 2016, όταν ο Κουρτς ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών και επιδίωκε να γίνει και πρόεδρος στο Λαϊκό Κόμμα· με απώτερο στόχο την καγκελαρία. Από τότε και τουλάχιστον ως το 2018, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι πλήρωνε για διαφημίσεις σε εφημερίδες με αντάλλαγμα δημοσκοπήσεις και δημοσιογραφική κάλυψη ευνοϊκή για τον Κουρτς. Τον Μάιο του 2017 ο Κουρτς έγινε αρχηγός στο Λαϊκό Κόμμα και αργότερα την ίδια χρονιά κέρδισε τις εκλογές και έγινε καγκελάριος.

Η ταμπλόιντ εφημερίδα Österreich αρνήθηκε την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Όπως σημείωσε το Reuters, είναι άλλο ένα πολιτικό πλήγμα για τον νεαρό καγκελάριο ο οποίος τον περασμένο Μάιο υπήρξε στο επίκεντρο έρευνας με την υποψία της ψευδορκίας. Επιπλέον είναι ζήτημα που εκθέτει την ένταση μεταξύ του ÖVP και των εταίρων του στην κυβέρνηση, των Πρασίνων, που προτάσσουν μια πολιτική «καθαρή» από σκιές διαφθοράς. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκαθαρίσει πόσο μακριά θα φτάσει η στήριξή τους για τον Κουρτς όσο θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Σε σύντομη δήλωσή του ο καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτές οι κατηγορίες θα αποδειχθούν ψευδείς. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ÖVP Γκάμπι Σβαρτς έκανε λόγο για ψευδείς κατηγορίες και προσπάθεια σπίλωσης του κόμματος και του καγκελαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...