567
Οι 27 της ΕΕ στην «οικογενειακή φωτογραφία» της συνόδου | REUTERS/Borut Zivulovic

Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Και πάλι υπόσχεση για ένταξη, αλλά χωρίς ημερομηνίες

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 19:12
Οι 27 της ΕΕ στην «οικογενειακή φωτογραφία» της συνόδου
|REUTERS/Borut Zivulovic

Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Και πάλι υπόσχεση για ένταξη, αλλά χωρίς ημερομηνίες

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 19:12

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να ομονοεί για το αν θα δώσει προοπτική ένταξης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ούτε καν μια προκαθορισμένη ημερομηνία ένταξης, αλλά φροντίζει να κρατά ζωντανή την προοπτική, όπως διαφάνηκε από τη σύνοδο που έγινε την Τετάρτη στο Μπρντο της Σλοβενίας.

Η (απερχόμενη) καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να δώσει στις χώρες προοπτική ένταξης, τόνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί και μια ημερομηνία ένταξης. «Παρ’ όλες τις δυσκολίες, πιστεύουμε όλοι ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην Ευρώπη», είπε.

Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Μακεδονία, που επισκέφτηκε τον Σεπτεμβρίου εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν το συντομότερο δυνατό να ξεπεραστούν τα εμπόδια που εμποδίζουν την ενταξιακή της πορεία, καθώς «αυτό θα ήταν προς το ευρωπαϊκό συμφέρον». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

Η καγκελάριος απέρριψε πάντως οποιοδήποτε αίτημα να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη αυτών των χωρών. «Δεν πιστεύω πραγματικά στο να θέτεις μια ημερομηνία. Πιστεύω στο να τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Όταν οι όροι θα έχουν εκπληρωθεί, τότε θα μπορεί να γίνει η ένταξη», είπε, εκφράζοντας μια θέση με την οποία συμφώνησε και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

Πρόσθεσε ότι μια ημερομηνία θα έθετε την ΕΕ υπό πίεση, ανεξαρτήτως εάν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είχαν εκπληρώσει του όρους ένταξης. Ως κεντρικά σημεία στα οποία απαιτείται πρόοδος, η καγκελάριος ανέδειξε το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου.

Παλιά υπόσχεση, παλιά εμπόδια

Όπως σημειώνει το Reuters η υπόσχεση ότι (κάποια στιγμή) θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και η Αλβανία, ήδη μετρά 18 χρόνια. Ο στόχος, πάντως, για ένταξη ως το 2030 μάλλον μπήκε στο περιθώριο – για κάποιες χώρες ίσως ήταν δύσκολο να τηρηθεί.

Οι προθέσεις, όσο και διαχρονικά παραμένουν καλές, σκοντάφτουν σε σειρά εμποδίων που πρέπει να επιλυθούν οριστικά. Ένα από τα πιο σοβαρά είναι η ανεξαρτησία του Κοσόβου το 2008, την οποία η Σερβία θεωρεί απόσχιση. Οι δύο πλευρές πάντως έχουν δείξει μια διάθεση προσέγγισης τα τελευταία χρόνια. Αυτό παραδέχτηκε ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι αναφέρθηκε στα πέντε κράτη-μέλη της  ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη χώρα του (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Ρουμανία, Σλοβακία).

Χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία και η Ολλανδία ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος μετανάστευσης από τα Βαλκάνια, όπως είχε συμβεί το 2007 μετά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Το κύμα των μεταναστών από τις δύο χώρες προς τη Βρετανία παρόξυνε τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα των Βρετανών οδηγώντας (και αυτό) μία δεκαετία αργότερα στο Brexit.

Πέρα από αυτά, η δυσκαμψία στην Ευρώπη των 27 θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη σε μια Ευρώπη των 33 (ή ακόμη περισσότερων αργότερα), γεγονός που με τη σειρά του θα απαιτήσει δομικές αλλαγές στο εσωτερικό, τις οποίες λίγες χώρες επιθυμούν.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που τόνισε ότι συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των 27 ηγετών σχετικά με το αν η Ένωση μπορεί να δεχθεί νέα μέλη, αν και η ΕΕ δεσμεύθηκε να δεχθεί κάποια μέρα ως μέλη βαλκανικές χώρες.

«Εντελώς ειλικρινά, υπάρχει συζήτηση μεταξύ των 27 για την ικανότητά μας να δεχθούμε νέα μέλη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσης παραδέχθηκε πως οι μπλοκαρισμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας πλήττουν την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...