693
Κάτοικοι και τουρίστες επιβιβάζονται σε σκάφη του πολεμικού ναυτικού για να τους μεταφέρουν στα πλοία που τους περιμένουν | Facebook/The Sydney News

Αυστραλία: Με πλοία απομακρύνονται χιλιάδες άνθρωποι θυμίζοντας «την εκκένωση της Δουνκέρκης»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 13:10
Κάτοικοι και τουρίστες επιβιβάζονται σε σκάφη του πολεμικού ναυτικού για να τους μεταφέρουν στα πλοία που τους περιμένουν
|Facebook/The Sydney News

Αυστραλία: Με πλοία απομακρύνονται χιλιάδες άνθρωποι θυμίζοντας «την εκκένωση της Δουνκέρκης»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 13:10

Μια κόλαση επί Γης, μια τρομακτικών διαστάσεων οικολογική καταστροφή, το ενδιαίτημα αμέτρητων σπάνιων ζώων χάθηκε οριστικά και τώρα μια ανθρωπιστική κρίση: πώς θα διασώσεις χιλιάδες ανθρώπους από τη φωτιά που αφού έχει κατακάψει τα πάντα, γλείφει πια τις παραλίες;

Κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνονται πλέον με κάθε τρόπο από τις ακτές της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας -στην οποία βρίσκεται η Μελβούρνη- όπου είχαν καταφύγει σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Η επιχείρηση διάσωσης έγινε με πλοία του πολεμικού ναυτικού αλλά και μικρά ιδιωτικά σκάφη και πλοιάρια. Ο αυστραλιανός Τύπος δεν είχε τι άλλο να πει: περιέγραψε την όλη επιχείρηση με τη δραματική εκκένωση της ακτής της Δουνκέρκης από τους Βρετανούς στις αρχές του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι κάτοικοι και τουρίστες στη Μαλακούτα, το Ιστ Γκίπσλαντ και άλλες περιοχές έχουν συγκεντρωθεί στις ακτές καθώς οι φλόγες κατακαίουν την περιοχή, καταστρέφοντας τη βλάστηση, τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Οι πόλεις κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών της Αυστραλίας έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα από το πύρινο τείχος των πυρκαγιών, που έχουν ήδη κάψει 50 εκατ. στρέμματα από τον Σεπτέμβριο!

Wall of Fire: Unstoppable Australian Bushfires

“Nothing can stop this”A massive wall of fire stretching for miles seen in this extraordinary video shot from a firefighting chooper. https://sydneynews.sydney

Geplaatst door Sydney News op Woensdag 1 januari 2020

Οι φωτιές έχουν φτάσει στις ακτές, όπου έσπευσαν να βρουν καταφύγιο κάτοικοι και τουρίστες.

Μία οικογένεια ανεβαίνει στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού – EPA/ROYAL AUSTRALIAN NAVY/LSIS SHANE CAMERON HANDOUT

Οι αρχές ζήτησαν την εκκένωση των περιοχών αυτών. Δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού μεταφέρουν κόσμο σε βάση του ναυτικού, στο Γουέστερν Πορτ, η οποία απέχει ένα ταξίδι 16 ωρών.

Κάτοικοι και τουρίστες πάνω στο σκάφος του πολεμικού ναυτικού μεταφέρονται προς το πλοίο για να γλυτώσουν από τις πυρκαγιές – (EPA/ROYAL AUSTRALIAN NAVY/LSIS SHANE CAMERON HANDOUT)

Την Πέμπτη, καθώς οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι, 60 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα. Ο πυκνός καπνός ωστόσο δεν επέτρεψε άλλες τέτοιου είδους εκκενώσεις.

Ενα κοάλα με δεμένα τα καμένα του πόδια. Πεντακόσια εκατομμύρια ζώα έχουν πεθάνει στις πυρκαγιές…

Με ελικόπτερα μάλιστα έγινε και η αλλαγή βάρδιας για τους κατάκοπους πυροσβέστες που πολεμούν με τις φλόγες, καθώς δεν είναι δυνατή η προσέγγιση με άλλα μέσα.

Ενα καγκουρό μέσα στα καμένα

Η εκκένωση της περιοχής πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεση των πολιτών. Εως την Πέμπτη το βράδυ, 963 άνθρωποι είχαν υπογράψει για τη μεταφορά τους με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, ενώ μερικοί ακόμη υπέγραψαν σήμερα το πρωί.

Αντρες του Πολεμικού ναυτικού βοηθούν μία γυναίκα να ανέβει στο πλοίο (EPA/ROYAL AUSTRALIAN NAVY/LSIS SHANE CAMERON HANDOUT)

Σύμφωνα με τις αρχές της Βικτόρια, περίπου το 3,5% της επιφάνειας της Βικτόρια έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές, ενώ στην Νέα Νότια Ουαλία εκτιμάται ότι το Σάββατο θα καταστραφούν και άλλα σπίτια. Ηδη στην πολιτεία, έχουν χαθεί στις φλόγες περισσότερα από 1.200 σπίτια.

Την ίδια στιγμή, έξαλλοι είναι οι Αυστραλοί με τον πρωθυπουργό τους, Σκοτ Μόρισον, όχι μόνο επειδή τους εγκατέλειψε και πήγε στη Χαβάη διακοπές (!) για να επιστρέψει άρον άρον μετά τις επικρίσεις, αλλά και γιατί επιμένει ότι η πολιτική του για το περιβάλλον είναι άψογη και δεν χρειάζεται αλλαγές, ενώ τον κατηγορούν ότι δεν παίρνει μέτρα για να μειώσει τις εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων.

Κάτοικοι και τουρίστες περιμένουν τη σειρά τους, ενώ κρατιούνται από ένα συρματόσκοινο, για να ανέβουν στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού (EPA/ROYAL AUSTRALIAN NAVY/LSIS SHANE CAMERON HANDOUT)

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των κατοίκων της πόλης Κομπάργκο, τους οποίους ο Μόρισον επισκέφθηκε την Πέμπτη για να δείξει την συμπαράστασή του. Ο πρωθυπουργός τους δίνει το χέρι του, αυτοί αρνούνται να τον χαιρετήσουν -ανάμεσά τους και ένας πυροσβέστης- και αυτός, όπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο, τραβά τα χέρια τους με το ζόρι για να κάνουν χειραψία.

Πόσο μεγάλες είναι οι πυρκαγιές στην Αυστραλία; Το γράφημα δίνει μία εικόνα. Οι φωτιές στον Αμαζόνιο, το 2019, κατέκαψαν εννέα εκατ. στρέμματα, στην Καλιφόρνια, το 2018, 18 εκατ. στρέμματα, και στην Αυστραλία, από τον Σεπτέμβριο, 50 εκατ. στρέμματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, οι πυρκαγιές δεν πρόκειται να σβήσουν τουλάχιστον μέχρι τέλη του Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...