739
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ σε παλαιότερη εκδήλωση. «Η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μάς παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας» δήλωσε τώρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση εσόδων του ΟΤΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 11:34
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ σε παλαιότερη εκδήλωση. «Η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μάς παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας» δήλωσε τώρα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση εσόδων του ΟΤΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 11:34

Αύξηση εσόδων Ομίλου κατά 7% σε 1.040,8 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένου EBITDA κατά 9,4%, χάρη στις επιδόσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το δ’ τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, σημειώθηκε αύξηση 3,6% στα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής και υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα, με ρεκόρ στις νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών για το έτος. O Ομιλος ΟΤΕ αύξησε τα έσοδά του και στη Ρουμανία, κατά 19,3% στο τρίμηνο. Οπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, ο στόχος για την Πολιτική Αμοιβών Μετόχων για το 2020 ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενο μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή.

Αναλυτικότερα, το δ’ τρίμηνο του 2019, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, αυξήθηκε κατά 9,4% σε 355,9 εκατ. ευρώ με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 34,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, σημείωσε αύξηση 1,3%, σε 304,3 εκατ. ευρώ με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,3%. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το Δ΄ τρίμηνο του 2019 σε 123,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 53,0 εκατ. ευρώ το Δ΄ τρίμηνο του 2018. Το Δ’ τρίμηνο του 2019, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 158,9 εκατ. ευρώ εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, παρουσιάζοντας αύξηση 47,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2019, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, ήταν 648,8 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 12,2% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Στην Ελλάδα, το δ’ τρίμηνο του 2019 τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 755,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,6%. Η αύξηση κατά 1,4% των εσόδων από υπηρεσίες λιανικής σταθερής οφείλεται κυρίως στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην κινητή, η COSMOTE πέτυχε ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο. Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν περίπου 6%, χάρη σε μία ακόμη διψήφια αύξηση στην καρτοκινητή, κατά περίπου 11% και την ενίσχυση στα έσοδα των πελατών συμβολαίου κατά 1,5%. Η χρήση δεδομένων κινητής αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 32%, χάρη και στην ιδιαίτερα ελκυστική προσφορά 10 ημερών απεριόριστης χρήσης δεδομένων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε καρτοκινητή και συμβόλαια.

Κατά το δ’ τρίμηνο του 2019, η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, προσελκύοντας 47.000 καθαρές νέες συνδέσεις. Στο τέλος του έτους, 742 χιλιάδες συνδρομητές ή το 37% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, οι συνδρομητές COSMOTE TV ήταν 555.000, αυξημένοι κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεόρασης για το έτος αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, η COSMOTE αριθμούσε 7,4 εκατ. πελάτες κινητής, μειωμένους κατά 6,4% σε ετήσια βάση, λόγω ενοποίησης πολλαπλών καρτών SIM στην καρτοκινητή.

Στη Ρουμανία, το δ’ τρίμηνο του 2019 τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 19,3%, σε 288,9 εκατ. ευρώ κυρίως χάρη στην ολοκλήρωση σημαντικών έργων ICT. Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες τηλεόρασης συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Σε επίπεδο έτους, οι δραστηριότητες στη Ρουμανία σημείωσαν πρόοδο σε όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες. Τα έσοδα, η κερδοφορία EBITDA και οι Ελεύθερες Ταμειακές Ροές ενισχύθηκαν, όλα μαζί, για πρώτη φορά μετά από πάνω από τρία χρόνια.

Τσαμάζ: «Το επιστέγασμα μιας πολύ δυνατής χρονιάς»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου και έτους 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε:

«Οι επιδόσεις μας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς. Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών. Είμαι ικανοποιημένος από την αύξηση εσόδων και την ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθώς και από τη σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο τρίμηνο στη Ρουμανία. Ωστόσο, αυτό που με κάνει υπερήφανο είναι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ. Στο περιβάλλον και στον κλάδο μας συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές και ήδη λαμβάνουμε δραστικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε τον οργανισμό πιο ευέλικτο, να εξορθολογίσουμε τα κόστη μας και να αναπτύξουμε νέες πηγές εσόδων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μάς παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας και της νέας ψηφιακής εποχής, να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους μας και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News