349
Ο Ιωάννης Ζήσης με τη λευκορωσίδα διερμηνέα ενώ κάνει δηλώσεις στην τηλεόραση της Λευκορωσίας | YouTube

Αεροπειρατεία Λουκασένκο: Αυτός είναι ο Ελληνας που αποβιβάστηκε στο Μινσκ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 11:35
Ο Ιωάννης Ζήσης με τη λευκορωσίδα διερμηνέα ενώ κάνει δηλώσεις στην τηλεόραση της Λευκορωσίας
|YouTube

Αεροπειρατεία Λουκασένκο: Αυτός είναι ο Ελληνας που αποβιβάστηκε στο Μινσκ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 11:35

Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν τα στοιχεία του έλληνα υπηκόου (σ.σ.  άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάτοχο διπλής υπηκοότητας) που σύμφωνα με την «Καθημερινή» και το πρακτορείο Bloomberg, ήταν μεταξύ των ατόμων που κατέβηκαν στο Μινσκ, μετά την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας στο αεροσκάφος της Ryanair.

Eπικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης, το Bloomberg μετέδωσε ότι πέρα από τον «στόχο» του καθεστώτος Λουκασένκο, Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, στο Μινσκ αποβιβάστηκαν δύο υπήκοοι Λευκορωσίας και ένας έλληνας υπήκοος.

Κατά τις ίδιες πηγές, παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί αποβιβάστηκαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες στο Μινσκ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Belarus 1, ο Ελληνας που αποβιβάστηκε στο Μινσκ είναι διδάκτορας στους τομείς των Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, ο οποίος ταξίδευε στο Βίλνιους για να πάρει έπειτα άλλη πτήση για το Μινσκ όπου βρίσκεται η σύζυγός του. Οταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λευκορωσία, «άδραξε την ευκαιρία» και αποβιβάστηκε στη λευκορωσική πρωτεύουσα, όπως ανέφερε τουλάχιστον το Belarus 1.

Ο ίδιος μάλιστα έκανε και δηλώσεις στη λευκορωσική τηλεόραση για όσα έζησε στο αεροσκάφος της Ryanair (δείτε τις κάτω από το 2.42 του βίντεο και μετά).

Οπως έγινε γνωστό, ονομάζεται Ιάσων Ζήσης και κατά δήλωσή του κατέβηκε στο Μινσκ προκειμένου να επισκεφθεί τη σύζυγό του.

Στο προφίλ του στο LinkedIn, αναφέρεται ότι κατάγεται από την Πάτρα, είναι καθηγητής στον τομέα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε Πανεπιστήμιο στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας και μιλά αγγλικά και γαλλικά.

«Περίπου 15  λεπτά πριν την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και θα προσγειωθούμε στο Μινσκ, όπως και έγινε», περιέγραψε ο ίδιος στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα πάντα με τη λευκορωσική τηλεόραση οι άλλοι δύο επιβάτες που κατέβηκαν στο Μινσκ, είναι μία γυναίκα με το όνομα Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα που ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, ο οποίος επίσης φέρεται να είχε ως τελικό προορισμό τη Λευκορωσία.

Ο ρόλος του Ελληνα επιβάτη ερευνάται σε συνάρτηση με τις πληροφορίες για την παρουσία πρακτόρων του Λουκασένκο και της KGB στην πτήση, αλλά και την περιγραφή του ίδιου του Προτάσεβιτς  για έναν «ρωσόφωνο μεσήλικα» (κατά δήλωσή του) που τον παρακολουθούσε και τον φωτογράφιζε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν αναχωρήσει από την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...