564
Αμερικανίδες διαμαρτύρονται εναντίον της κατάργησης προστασίας των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ | Joe Raedle/Getty Images

«Abortion-Air»: Πιλότοι μεταφέρουν γυναίκες για άμβλωση στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 19:32
Αμερικανίδες διαμαρτύρονται εναντίον της κατάργησης προστασίας των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
|Joe Raedle/Getty Images

«Abortion-Air»: Πιλότοι μεταφέρουν γυναίκες για άμβλωση στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 19:32

Η περσινή αναχρονιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει την από δεκαετίες κατοχυρωμένη προστασία των γυναικών που επιλέγουν να κάνουν άμβλωση, δεν αποτέλεσε απλά ένα πλήγμα στη χειραφέτηση των γυναικών και έναν συμβολισμό μιας υπερσυντηρητικής στροφής της αμερικανικής κοινωνίας, δημιούργησε και ασύμμετρες καταστάσεις, στις οποίες το νόμιμο σχετικοποιείται.

Για σχεδόν πενήντα χρόνια, μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ», οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες σε ομοσπονδιακό επίπεδο — σε καμία Πολιτεία δεν μπορούσαν να απαγορευτούν ως επέμβαση.

Με την ωμή αναίρεση, όμως, της απόφασης του 1973, το ανώτατο δικαστήριο «έσπρωξε» τον περασμένο Ιούνιο την απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα ή μη των αμβλώσεων, σε κάθε μια από τις 50 Πολιτείες, οι οποίες έχουν πλέον την δυνατότητα να νομοθετήσουν για το θέμα ξεχωριστά. Ως αποτέλεσμα, 27 πολιτείες με συντηρητική πλειοψηφία στα κοινοβούλια τους, έχουν ψηφίσει μια σειρά σχεδόν μεσαιωνικών περιορισμών για τις γυναίκες που θέλουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Η κοινωνική αναστάτωση αυτών των ψηφισμάτων είναι αδύνατον να υποτιμηθεί. Σε πολλές μεσοδυτικές πολιτείες και σε άλλες του αμερικανικού Νότου, υπόλογες για απόπειρα έκτρωσης δεν είναι μόνο οι γυναίκες που την επιχειρούν, αλλά και όσοι τις βοηθούν. Σε κάποιες από αυτές τις Πολιτείες, η εγκυμοσύνη είναι επιβεβλημένη ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού, ή αιμομιξίας!

Η λύσσα των ακραία συντηρητικών πολιτειών να επιβάλουν σε μια γυναίκα τι θα κάνει με το σώμα της, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις πιο φιλελεύθερες πολιτείες της ανατολής και της δύσης, που ψάχνουν νομότυπους τρόπους να βοηθήσουν τις εγκύους στις πολιτείες όπου επιβάλλονται οι απαγορεύσεις.

Ετσι, ένα αυξανόμενο δίκτυο αμερικανών πιλότων μεταφέρει γυναίκες σε πολιτειακές γραμμές όπου υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αμβλώσεων. Η «Elevated Access» (Αυξημένη Πρόσβαση), ένας όμιλος στην πολιτεία του Ιλινόις, συντονίζει πτήσεις σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Τα αεροσκάφη της γλιστράνε μεταξύ μικρών αεροδρομίων που είναι διάσπαρτα στη χώρα, μεταφέροντας γυναίκες που χρειάζονται εκτρώσεις από πολιτεία σε πολιτεία.

Η οργάνωση έχει ήδη εγκρίνει περισσότερους από 200 πιλότους και πάνω από 1.000 έχουν επιπλέον εκδηλώσει εθελοντικό ενδιαφέρον, μεταδίδει το κρατικό ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR), που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Ένας πιλότος, που αποκαλύπτει μόνο το όνομα «Μάικ», για να προστατευτεί από την απειλή νομικών ενεργειών και παρενόχλησης, λέει ότι οι εθελοντές αεροπόροι δωρίζουν τη χρήση του αεροσκάφους και του χρόνου τους και συχνά καλύπτουν το κόστος των καυσίμων μόνοι τους.

Η «Elevated Access» επιτρέπει επίσης στους επιβάτες της να παρακάμπτουν την ασφάλεια των αεροδρομίων. Εκτός από τα μικρά τους ονόματα, η μόνη λεπτομέρεια που μοιράζονται οι πιλότοι είναι το βάρος τους, ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση του ορίου του αεροσκάφους. Ωστόσο, το έργο της ομάδας ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολο, καθώς όλο και περισσότερες πολιτείες εξετάζουν τη νομοθέτηση δίωξης σε οποιονδήποτε βοηθά γυναίκα να κάνει έκτρωση.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων κινήσεων που εφευρίσκουν γυναικείες οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ώστε να παρακάμψουν τις πολιτειακές νομοθεσίες και να βοηθήσουν γυναίκες, η ζωή κάποιων απ’ τις οποίες κινδυνεύει από μια ανεπιθύμητη γέννα. Αρκετές από τις πιο οπισθοδρομικές πολιτείες απαγορεύουν την άμβλωση ακόμα και σε ανήλικα κορίτσια που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακού βιασμού.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι γυναικείες οργανώσεις προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την εγκατάσταση κλινικών αμβλώσεων, πάνω σε ομοσπονδιακές εκτάσεις εντός των συγκεκριμένων πολιτειών. Ισχυρίζονται ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν απαιτείται η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους), αλλά μπορεί να θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...