427
Μήπως ήρθε το (πολιτικό) τέλος του Τραμπ; | Reuters

Είναι πιθανό να αποσυρθεί ο Τραμπ από την κούρσα των εκλογών;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2020, 22:15
Μήπως ήρθε το (πολιτικό) τέλος του Τραμπ;
|Reuters

Είναι πιθανό να αποσυρθεί ο Τραμπ από την κούρσα των εκλογών;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2020, 22:15

Με τον Τζο Μπάιντεν να προηγείται (αρκετά) στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει αυτό που θα έκανε ο μέσος (πολιτικά δειλός) υποψήφιος: θα το έβαζε στα πόδια.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει ένα προβάδισμα 9.5-10 μονάδων έναντι του Τραμπ, σύμφωνα με τον μέσο όρο εθνικών δημοσκοπήσεων της RealClearPolitics και κατέχει ήδη ένα νικηφόρο προβάδισμα σε swing states (πολιτείες που παραδοσιακά το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται αμφίρροπο), όπως το Ουισκόνσιν, η Πενσιλβάνια, η Φλόριντα και το Μίσιγκαν.

Ο Μπάιντεν ξεπέρασε τον Τραμπ ακόμη και στη συγκέντρωση χρημάτων για τον μήνα Μάιο, ενώ τα ποσοστά δημοτικότητας του νυν προέδρου -εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης από την πανδημία του κορονοϊού – έχουν πλέον υποχωρήσει στο 39%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της προεδρίας του, σύμφωνα με την εταιρεία Gallup.

Κάπως έτσι, το Fox News (το αγαπημένο ΜΜΕ του ίδιου του Τραμπ), υποστηρίζει ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται μέχρι και να κάνει μια… ηρωική έξοδο, αν δει πως υπολείπεται δημοσκοπικά ακόμη περισσότερο του Τζο Μπάιντεν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες, η οποία θεωρεί πως ο Τραμπ έχει ήδη χάσει την υποστήριξη από την συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων λευκών ψηφοφόρων – που αποτελεί συνήθως ένα γερό «στήριγμα» και ένα στιβαρό «θεμέλιο» για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αυτό αλλά και το γεγονός πως οι swing states πλέον δείχνουν… Μπάιντεν ίσως αποδειχθούν καθοριστικά για την μη-επανεκλογή του Τραμπ.

«Είναι πολύ νωρίς, αλλά αν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να επιδεινώνονται [για τον Τραμπ], ένα σενάριο απόσυρσής του από την κούρσα δεν είναι απίθανο ούτε μακρινό», δήλωσε, ανώνυμα, στο Fox News στέλεχος από το επιτελείο του Τραμπ.

Ο Τσαρλς Γκασπαρίνο, συγγραφέας της επίμαχης έκθεσης, είπε σε μια σειρά από tweets ότι προηγουμένως είχε μιλήσει με «υψηλόβαθμα στελέχη» από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ένα από αυτά χαρακτήρισε την διάθεση και την υγεία του Τραμπ ως «εύθραυστη», καθώς οι πιθανότητές του για δεύτερη θητεία φαίνεται ολοένα και να μειώνονται.

Μια άλλη από τις πηγές του κόμματος που αναφέρει ο Γκασπαρίνο ανέφερε σχετικά με την πιθανότητα να αποχωρήσει ο πρόεδρος έτσι ξαφνικά από την εκλογική διαδικασία: «Έχω ακούσει τη συζήτηση, αλλά αμφιβάλλω ότι είναι αλήθεια. Εγώ θεωρώ πως όντως θα αποσυρθεί μόνο την στιγμή που θα είναι 100% σίγουρος ότι δεν υπάρχει τρόπος να επανεκλεγεί».

Το επιτελείο του Τραμπ φυσικά χαρακτήρισε πριν μερικές ώρες ως «fake news» την είδηση πως ο πρόεδρος ενδέχεται να εγκαταλείψει την κούρσα.

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις των ΜΜΕ ήταν πάντα λάθος για τον πρόεδρο Τραμπ. Αυτό συμβαίνει επειδή [αυτές] υποτιμούν τους Ρεπουμπλικάνους. Το ίδιο συνέβη και το 2016», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Τίμ Μέρτοου στο Fox News.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...