411
Η γρίπη των χοίρων είχε κάνει πανδημική έξαρση το 2009, ξεκινώντας από το Μεξικό (φωτογραφεία αρχείου) | Shutterstock

Νέα γρίπη των χοίρων στην Κίνα με «δυνατότητα πανδημίας»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2020, 12:17
Η γρίπη των χοίρων είχε κάνει πανδημική έξαρση το 2009, ξεκινώντας από το Μεξικό (φωτογραφεία αρχείου)
|Shutterstock

Νέα γρίπη των χοίρων στην Κίνα με «δυνατότητα πανδημίας»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2020, 12:17

Ερευνητές στην Κίνα έχουν ανακαλύψει ένα νέα τύπο της γρίπης των χοίρων, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία, γράφει ο Guardian, επικαλούμενος μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNSA).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, ο νέος ιός εντοπίστηκε σε χοίρους, αλλά μπορεί να μολύνει και ανθρώπους, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Μάλιστα, ανησυχούν ότι θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω, ώστε να εξαπλωθεί εύκολα και να προκαλέσει νέα πανδημία.

Αν και το πρόβλημα δεν είναι προς άμεση αντιμετώπιση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει «όλα τα χαρακτηριστικά» για να εξαπλωθεί, ότι είναι ένας ιδιαίτερα προσαρμοστικός ιός που μπορεί να περάσει στον άνθρωπο και χρειάζεται στενή παρακολούθηση. Και φυσικά, εφόσον ο ιός είναι νέος, οι άνθρωποι πιθανότατα έχουν μικρή ή καθόλου ανοσία σε αυτόν.

«Θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα για τον έλεγχο του ιού στους χοίρους και να τεθούν σε στενή παρακολούθηση οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία χοίρων», αναφέρει η PNSA.

Απειλή για νέα πανδημία

Eνα επικίνδυνο νέο στέλεχος γρίπης είναι από τις κορυφαίες απειλές για ασθένειες που παρακολουθούν οι ειδικοί, ακόμη και σήμερα που όλος ο κόσμος προσπαθεί να «τερματίσει» την τρέχουσα πανδημία κορονοϊού.

Η τελευταία πανδημική γρίπη που αντιμετώπισε ο πλανήτης (έξαρση της γρίπης των χοίρων το 2009 που ξεκίνησε στο Μεξικό), ήταν λιγότερο θανατηφόρα από αυτό που αρχικά πίστευαν οι ειδικοί.

Στη συγκεκριμένη νόσο όμως υπήρχε μία ιδιαιτερότητα: πολλοί ηλικιωμένοι είχαν ένα τύπο ανοσίας σε αυτό το στέλεχος γρίπης, πιθανώς λόγω της ομοιότητάς του με άλλους ιούς της γρίπης που είχαν κυκλοφορήσει χρόνια πριν.

Εκείνος ο ιός ονομάζεται A/H1N1pdm09 και πλέον καλύπτεται τώρα από το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι προστατεύονται.

Το νέο στέλεχος της γρίπης που εντοπίστηκε στην Κίνα είναι παρόμοιο με εκείνο της γρίπης των χοίρων του 2009, αλλά με κάποιες μεταλλάξεις.

Μέχρι στιγμής, δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον άνθρωπο, αλλά ο καθηγητής Κιν-Τσόου Τσανγκ και οι συνάδελφοί του που έκαναν τη μελέτη, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά.

Ο νέος ιός γρίπης, τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν G4 EA H1N1, μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί στα επιθηλιακά κύτταρα του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου.

Τα τρέχοντα εμβόλια γρίπης δεν φαίνεται να προστατεύουν από τον νέο ιό, αν και δυνητικά θα μπορούσαν να προσαρμοστούν.

Ο καθηγητής Τσανγκ, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ στη Βρετανίας, δήλωσε στο BBC ότι «αυτήν τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στον κορονοϊό και δικαίως. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους δυνητικά επικίνδυνους νέους ιούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...