620
Κανό στα κανάλια της Στοκχόλμης η οποία αντιμετωπίζει θερμοκρασίες-ρεκόρ | Christine Olsson /TT News Agency/via REUTERS

Καμίνι το Βόρειο Ημισφαίριο – οι επιστήμονες αναζητούν την αιτία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2018, 07:55
Κανό στα κανάλια της Στοκχόλμης η οποία αντιμετωπίζει θερμοκρασίες-ρεκόρ
|Christine Olsson /TT News Agency/via REUTERS

Καμίνι το Βόρειο Ημισφαίριο – οι επιστήμονες αναζητούν την αιτία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2018, 07:55

Μεγάλος καύσωνας σαρώνει τον πλανήτη μας από την Αλγερία έως την Αρκτική, το εφετινό καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι ένα καμίνι, και οι μετεωρολόγοι αναζητούν την αιτία των φαινομένων σε συνδυασμούς δεδομένων, εξετάζοντας την κλιματική αλλαγή υπό το πρίσμα του λεγόμενου Τζετ Στριμ, της Ατλαντικής Ταλάντωσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι σουηδικές Αρχές, γράφει ο Guardian, την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισαν να ζητήσουν διεθνή βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα. Υστερα από μήνες ανομβρίας τους οποίους ακολούθησαν υψηλότατες θερμοκρασίες, τα σουηδικά δάση έγιναν ξερά σαν προσανάμματα. Ε, ήρθαν και οι μεγάλες πυρκαγιές σε περισσότερα από 50 δάση – μια ντουζίνα από αυτά βρίσκονται μάλιστα μέσα στον Αρκτικό Κύκλο. Ενα έθνος φημισμένο και για τις καιρικές συνθήκες στις οποίες είχε προσαρμόσει τη ζωή του (χιόνια και κρύο) βρέθηκε ξαφνικά ανήμπορο να διαχειριστεί την πύρινη λαίλαπα. Η βοήθεια από τη Νορβηγία και την Ιταλία ήταν άμεση.

2018-07-22T163743Z_183090556_RC1C4426E050_RTRMADP_3_SWEDEN-WILDFIRES
22 Ιουλίου 2018: ό,τι απέμεινε από ένα σουηδικό δάσος έπειτα από μια μεγάλη φωτιά (Mats Andersson / TT News Agency / via REUTERS)

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι καθολικό: θερμοκρασίες-ρεκόρ σημειώνονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Ευρώπη, μέχρι τη Βόρεια Αμερική και την Αρκτική.

Στη Αφρική κατεγράφη θερμοκρασία 51,3 βαθμών Κελσίου, στην Αλγερία συγκεκριμένα, που είναι η υψηλότερη όλων των εποχών. Στην Ιαπωνία το θερμόμετρο πέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου με ολέθρια αποτελέσματα, στην Καλιφόρνια έγινε υπερκατανάλωση ενέργειας εξαιτίας της χρήσης των κλιματιστικών και στον Καναδά επικράτησε πρωτοφανής καύσωνας για τα εκεί δεδομένα (μέχρι που το νεκροτομείο του Μόντρεαλ φρακάρισε από τα πτώματα και ο ιατροδικαστής του δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που οι νεκροθάλαμοι και τα ψυγεία του γέμισαν).

Το πρόβλημα είναι παγκοσμίου εκτάσεως.

Τι συμβαίνει; Οι επιστήμονες διχογνωμούν, αφού πολύπλοκη είναι η φύση του θέματος «παγκόσμιο καιρικό σύστημα».

Ο Νταν Μίτσελ του Πανεπιστημίου Μπρίστολ λέει ότι μαζί με τις κλιματικές αλλαγές πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το λεγόμενο Τζετ Στριμ, δηλαδή οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν από Δυσμάς προς Ανατολάς 10 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης και επηρεάζουν τον καιρό. «Αλλοτε δημιουργούν καταιγίδες, άλλοτε ήσυχες ημέρες. Αυτό συμβαίνει προσώρας. Το παρατηρούμενο τώρα Τζετ Στριμ είναι εξαιρετικά αδύναμο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση να διατηρείται πολύν καιρό στον ίδιο τόπο».

Ο καθηγητής μετεωρολογίας Ανταμ Σάιφε υποστηρίζει ότι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται στη διαμόρφωση των μετεωρολογικών συνθηκών και σε αυτούς οφείλονται οι καύσωνες στο Βόρειο Ημισφαίριο και οι μεταβολές της θερμοκρασίας στον Βόρειο Ατλαντικό. «Είναι τμήμα ενός  φαινομένου γνωστού ως Ατλαντική Ταλάντωση. Συνέβη και το 1976» λέει. «Τότε είχαμε παρόμοιες ωκεάνιες θερμοκρασίες στον Ατλαντικό και ένα αμετάβλητο Τζετ Στριμ που άφησε εκτεταμένες περιοχές υψηλής πίεσης πάνω από πολλά μέρη επί μακρόν. Τότε, στη Βρετανία επικράτησε ξηρασία, ηλιοφάνεια και είχαμε ένα θερμότατο καλοκαίρι».

Ωστόσο υπάρχει μία κρίσιμη διαφορά μεταξύ των γεγονότων του 1976 και των σημερινών, λέει ο καθηγητής Τιμ Οσμπορν, διευθυντής του Κέντρου Κλιματολογικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Ιστ Ανγκλια. «Το επίπεδο αναφοράς διαφέρει: από τότε είχαμε δεκαετίες παγκόσμιας θέρμανσης, οφειλόμενες στις εκπομπές άνθρακα» λέει.

Ενα οποιοδήποτε φαινόμενο σαν το Τζετ Στριμ έχει εντονότερη επίδραση απ’ ό,τι είχε 40 χρόνια πριν. Και καθώς οι εκπομπές άνθρακα συνεχίζονται και οι προβλέψεις σχετικά με τη συγκράτηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι δυσοίωνες, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι καύσωνες είναι πιθανότατο να είναι συχνότεροι και χειρότεροι ως προς τις θερμοκρασίες που θα αναπτύσσονται αλλά και ως προς τα αποτελέσματά τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους «θαλάσσιους καύσωνες» παγκοσμίως, λέει ο Μάικλ Μπάροους, του Θαλασσίου Ινστιτούτου Ομπαν της Σκωτίας. «Επί παραδείγματι, υπήρξε πέρυσι ένας τέτοιος θαλάσσιος καύσωνας που έπληξε τις ακτές της Αυστραλίας. Είναι και αυτοί όλο και πιο συχνοί και έντονοι, όπως οι καύσωνες στη στεριά. Ανησυχούμε και για αυτό το φαινόμενο» λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...