326
Πολίτες και κράτος φάνηκαν μάλλον απροετοίμαστοι στον καύσωνα | Kyodo/via REUTERS

«Βράζει» από το κύμα καύσωνα και η Ιαπωνία, πάνω από 60 οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2018, 11:12
Πολίτες και κράτος φάνηκαν μάλλον απροετοίμαστοι στον καύσωνα
|Kyodo/via REUTERS

«Βράζει» από το κύμα καύσωνα και η Ιαπωνία, πάνω από 60 οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2018, 11:12

Το καλοκαίρι του μεγάλου καύσωνα διέρχονται πολλές χώρες φέτος που ως σήμερα ήταν απροετοίμαστες –και οι πολίτες τους και ο κρατικός μηχανισμός- για τις συνθήκες της αποπνικτικής ζέστης.

Το βίωσε ο Καναδάς και η Βρετανία, το βιώνει και η Ιαπωνία, στην οποία τη Δευτέρα καταγράφηκαν θερμοκρασίες που έφτασαν τους 41,1 βαθμούς σε περιοχή κοντά στο Τόκιο. Σε πάνω από δέκα πόλεις τα θερμόμετρα έδειχναν 40 βαθμούς ή και λίγο περισσότερο. Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κηρύχθηκε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής καθώς οι νεκροί από την αποπνικτική ζέστη είναι πάνω από 60.

Είναι ρεκόρ όλων των εποχών για τη χώρα και ξεπερνά τους 41 βαθμούς που είχαν καταγραφεί το 2013.

Πρόκειται για θερμοκρασία κατά 12 βαθμούς μεγαλύτερη από τη μέση τιμή για τον Ιούλιο. Στις περισσότερες πόλεις στην Ιαπωνία η απόκλιση δεν είναι τόσο ακραία αλλά είναι και πάλι μεγάλη, περί τους 4-7 βαθμούς πάνω από το αναμενόμενο.

2018-07-23T075931Z_1793558048_RC166336F5E0_RTRMADP_3_WEATHER-JAPAN-HEATWAVE
Και το θερμόμετρο δείχνει 41 βαθμούς… (Kyodo/via REUTERS)

Την Τρίτη οι θερμοκρασίες έπεσαν κάπως αλλά παραμένουν ασυνήθιστα υψηλές.

Από τις 9 Ιουλίου ο αριθμός των θανάτων από το κύμα καύσωνα ανέρχεται σε τουλάχιστον 65, από τους οποίους οι 11 πέθαναν το Σάββατο. Ανεπισήμως μπορεί να είναι υψηλότερος. Τα νοσοκομεία δέχτηκαν πάνω από 22.000 περιστατικά που σχετίζονται με τον καύσωνα.

Οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μείνουν σε κλιματιζόμενους χώρους, όπου υπάρχουν, να πίνουν νερό και να ξεκουράζονται για να αποφύγουν την εξάντληση. Ειδικότερα προειδοποιούν ότι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι.

Γιατί δεν υπάρχουν (πολλά) κλιματιστικά

Το CNN μεταφέρει τους πολιτιστικούς λόγους για τους οποίους ο ακραίος καύσωνας έπιασε απροετοίμαστους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Η αποστροφή των Ιαπώνων για σπατάλη έχει οδηγήσει πολλούς να αποφεύγουν να τοποθετούν κλιματισμό στις κατοικίες τους ή σε χώρους όπως οι κατοικίες.

Μόλις το 42% των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν κλιματισμό, ενώ τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011 έκανε πολλούς να αποφύγουν ενεργοβόρες συσκευές όπως ακριβώς είναι τα air condition.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...