589
Χειροκροτήματα καθώς περνά το φέρετρο του Μάνου Ελευθερίου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πλήθος επωνύμων και ανωνύμων στο τελευταίο «αντίο» στον Μάνο Ελευθερίου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2018, 14:26
Χειροκροτήματα καθώς περνά το φέρετρο του Μάνου Ελευθερίου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πλήθος επωνύμων και ανωνύμων στο τελευταίο «αντίο» στον Μάνο Ελευθερίου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2018, 14:26

Σε μια ημέρα γενικευμένου πένθους, λόγω της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, πλήθος κόσμου έσπευσε στο Α’ Νεκροταφείο για να αποχαιρετήσει τον Μάνο Ελευθερίου, τον σπουδαίο άνθρωπο των Γραμμάτων και των Τεχνών που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 80 ετών.

Στην πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης, οι μουσικοσυνθέτες Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος, Νότης Μαυρουδής, Χρήστος Νικολόπουλος, οι τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Κωχ, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Μάριος Φραγκούλης, ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος και πολλοί άλλοι.

309789
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε το παρών στην πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)
309793
O Βαγγέλης Βενιζέλος
309801
Ο Κώστας Λαλιώτης

Κάποιοι από αυτούς μίλησαν στους δημοσιογράφους και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Λυδία Κονιόρδου: Σήμερα αποχαιρετούμε τον Μάνο Ελευθερίου, έναν γλυκό, ταπεινό, άνθρωπο με χιούμορ, γενναιόδωρο που έκανε κάτι μοναδικό: Συνέδεσε τον έντεχνο δημιουργό με τον λαϊκό τεχνίτη. Το έργο του θα μείνει στο στόμα μας, θα το τραγουδάμε κι εμείς και οι επόμενες γενιές ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε ποιος έγραψε αυτούς τους μοναδικούς στίχους. Γιατί το έργο των μεγάλων καλλιτεχνών τους υπερβαίνει, αυτονομείται, μπαίνει στη συλλογική συνείδηση και γίνεται παιδί όλων μας. Τον ευχαριστούμε και καλό του ταξίδι.

309797
Η Λυδία Κονιόρδου
309833
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης
309830
Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Είναι δύσκολη μέρα η σημερινή. Ο Μάνος Ελευθερίου όμως ζει και θα ζει στις καρδιές μας, στις ζωές μας, μέσα από τους στίχους του και την ποίησή του. Και όχι μόνο για τις σημερινές γενιές που τον γνωρίσαμε και τον τραγουδήσαμε, αλλά και για τις επόμενες, τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

309825
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
309824
Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα της Εθνικής Πινακοθήκης
309818
Ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος και η Μαρίζα Κωχ

Νότης Μαυρουδής: «Τι να πεις για τον Μάνο. Τα έχουμε πει τόσες φορές. Ήταν ένας άνθρωπος τόσο ευχάριστος στη ζωή μας. Θα έλεγα ότι αντικατέστησε τον Νίκο Γκάτσο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα τραγούδια του Γκάτσου ξεχάστηκαν. Απλώς με την παρουσία του Μάνου συμπληρώθηκε ένα αντίστοιχο πνεύμα. Η τύχη το έφερε και οι μέρες αυτές είναι πάρα πολύ θλιβερές γιατί σας μιλάω μετά τις πυρκαγιές και η στενοχώρια είναι γενικότερη. Η στενοχώρια ξεκίνησε για τον Μάνο και κατέληξε να θρηνούμε ένα σωρό ανθρώπους, πολίτες που κάηκαν ζωντανοί. Δεν θα το ήθελε αυτό ο Μάνος. Αν ήξερε ότι συνδυάζεται η μία κηδεία με τις άλλες, θα ανέβαλε ο ίδιος την κηδεία του. Μόνο θλίψη μπορούμε να εκφράσουμε, ιδιαίτερα εμείς οι άνθρωποι που φτιάχνουμε τραγούδια δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε ποτέ. Είναι μέσα στις καρδιές και στο πνεύμα του ελληνικού λαού».

Χρήστος Λεοντής: «Το μόνο που έχω να πω είναι να θυμηθούμε το πρώτο τραγούδι του Μάνου και το πρώτο τραγούδι το δικό μου «Το σπίτι γέμισε με λύπη και με σταχτί πικρό καπνό». Είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να το πει κανείς. Θα τον θυμόμαστε και κυρίως το έργο του».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News