316
Η Μέι στο BBC. Απέφυγε την τελευταία στιγμή τη συντριβή στο κοινοβούλιο, αλλά ως πότε θα συνεχίσει να επιβιώνει; | Jeff Overs/BBC Handout via REUTERS -

Times: Η Μέι απείλησε τους «αντάρτες» των Τόρις με πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 10:46
Η Μέι στο BBC. Απέφυγε την τελευταία στιγμή τη συντριβή στο κοινοβούλιο, αλλά ως πότε θα συνεχίσει να επιβιώνει;
|Jeff Overs/BBC Handout via REUTERS -

Times: Η Μέι απείλησε τους «αντάρτες» των Τόρις με πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 10:46

Ηταν μια πύρρειος νίκη για την Τερέζα Μέι αυτή το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων: Με μόλις έξι ψήφους διαφορά ψηφίστηκε μια κρίσιμη τροπολογία στο νομοσχέδιο για το εμπόριο μετά από το Brexit. Οπως και με τον Πύρρο όμως, η επόμενη μάχη για τη βρετανίδα πρωθυπουργό θα είναι καταστροφή.

Τούτο διότι η Μέι χρησιμοποίησε, σύμφωνα με τους Times, το τελευταίο της όπλο: απείλησε τους «αντάρτες» στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι εάν κατέρριπταν το σχέδιό της για το Brexit εξαιτίας της εναντίωσής τους στις προτάσεις της για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Βρετανίας, έχουν διεξαχθεί τέσσερις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια: το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 2014, οι βουλευτικές εκλογές με τη νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον το 2015· το ιστορικό δημοψήφισμα για το Brexit το 2016· και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2017, όταν και εξελέγη η Μέι.

Σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας απηύθυναν αυτή την προειδοποίηση σε φιλοευρωπαίους πολιτικούς, υπό τους πρώην υπουργούς Στίβεν Χάμοντ και Νίκι Μόργκαν, μερικά λεπτά πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ την Τρίτη.

Η Μέι απέφυγε μόλις και μετά βίας την ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, κι η πολιτική της μοίρα κρίθηκε από τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στις τάξεις των Τόρις. Το κοινοβούλιο ενέκρινε με 307 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά μια τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για το εμπόριο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ εάν δεν έχει επιτύχει συμφωνία για το εμπόριο με τις Βρυξέλλες ως την 21η Ιανουαρίου 2019.

Αυτή τη φορά η Μέι κατάφερε να αποφύγει την οδυνηρή ήττα. Αλλά πόσο ακόμη θα μπορεί να απειλεί με εκλογές;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News