315
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι κατά τη κοινή συνέντευξή τους στις 13 Ιουλίου | REUTERS/Kevin Lamarque

Τραμπ σε Μέι: «Γιατί δεν κάνεις μήνυση στην ΕΕ;»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 10:29
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι κατά τη κοινή συνέντευξή τους στις 13 Ιουλίου
|REUTERS/Kevin Lamarque

Τραμπ σε Μέι: «Γιατί δεν κάνεις μήνυση στην ΕΕ;»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 10:29

Μια πρωτότυπη, όσο και μάλλον ανεφάρμοστη, ιδέα είχε ο Ντόναλντ Τραμπ για να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit μέσα στο οποίο είναι εγκλωβισμένη η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Ο αμερικανός πρόεδρος την είχε συμβουλεύσει να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Κάνε μήνυση την ΕΕ. Μην πας σε διαπραγματεύσεις. Καν’ τους μήνυση», φέρεται να είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πάντως πρόσθεσε ότι ο Τραμπ τη συμβούλευσε πως, τώρα που έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να αποχωρήσει από αυτές. «Μην τις εγκαταλείψετε γιατί τότε, θα βρεθείτε στη γωνία», φέρεται να της είπε.

Την πρόταση αποκάλυψε η ίδια η πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sun ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Μέι προτίμησε να αγνοήσει τις συμβουλές του. Ωστόσο μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή, στην κοινή συνέντευξή τους επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει μια πρόταση που όμως η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν την ασπάστηκε, προφανώς επειδή την έκρινε «πολύ ωμή».

«Ίσως κάποια μέρα να το κάνει. Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία (με την ΕΕ), μπορεί να κάνει αυτό που της πρότεινα αλλά δεν είναι εύκολο πράγμα», πρόσθεσε, χωρίς να αποκαλύψει τη συμβουλή που της έδωσε.

Σε κάθε περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά να μην σταματήσει η Βρετανία να διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ – αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τον επιχειρηματία-πρόεδρο.

Ενώ απομένει λιγότερος από έναν χρόνο μέχρι την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα τη Λευκή Βίβλο με τις προτάσεις της για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και την επιθυμία της να διατηρήσει στενές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, προς μεγάλη απογοήτευση των υποστηρικτών του σκληρού Brexit.

Το Λονδίνο δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Οι διαπραγματευτές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, να την επικυρώσουν πριν από τις 29 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...