347
Η τράπεζα των διαπραγματεύσεων για το διεθνές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας προς το παρόν στερείται συνομιλητών | REUTERS / Jason Lee (File Photo)

Εμπορικός πόλεμος: επίθεση Τραμπ και στις κινεζικές εξαγωγές

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2018, 20:18
Η τράπεζα των διαπραγματεύσεων για το διεθνές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας προς το παρόν στερείται συνομιλητών
|REUTERS / Jason Lee (File Photo)

Εμπορικός πόλεμος: επίθεση Τραμπ και στις κινεζικές εξαγωγές

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2018, 20:18

Η πολεμική πολιτική που εφαρμόζει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο διεθνές εμπόριο (όπως έκανε με τη δασμολόγηση των εισαγωγών ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ) δεν εξαιρεί την Κίνα: τώρα ο κ. Τραμπ επιβάλλει δασμούς 25% επί των κινεζικών προϊόντων που απορροφά η αμερικανική αγορά, συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Οι εν λόγω δασμοί, που επηρεάζουν 800 προϊόντα, αξίας 34 δισ. δολαρίων, θα επιβληθούν από την 6η Ιουλίου. Μάλιστα αυτή τη δασμολόγηση θα ακολουθήσει πιθανότατα και δεύτερη, αργότερα, και θα αφορά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο και μετέδωσε και το BBC.

Ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι αν υπάρξουν αντίμετρα εκ μέρους της, όπως έχει ανακοινώσει η ίδια ότι θα πράξει εφόσον θιγούν τα έννομα συμφέροντά της, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να επιβάλουν και επιπλέον δασμούς. Χαρακτήρισε δε απολύτως απαραίτητη την κίνησή του, στο πλαίσιο της προστασίας των θέσεων εργασίας στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να σταματήσει τις μεθόδους που διευκολύνουν τη μεταφορά αμερικανικής τεχνογνωσίας στην κινεζική βιομηχανία, στα πεδία του σχεδιασμού προϊόντων και των πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με αυτά.

«Ολοι μαζί εναντίον των ΗΠΑ» 

Η απάντηση της Κίνας ήρθε ακαριαία από το υπουργείο Εμπορίου: «Θα λάβουμε αμέσως μέτρα στον τομέα των τελωνειακών δασμών, μέτρα ισοδύναμου εύρους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Κίνα, μάλιστα, καλεί τις υπόλοιπες χώρες σε «συλλογική δράση» εναντίον αυτής της «οπισθοδρομικής και ξεπερασμένης συμπεριφοράς» των ΗΠΑ.

Το κλίμα λοιπόν είναι αμοιβαίως εχθρικό, με τους Κινέζους να επιχειρούν να δώσουν μαθήματα φιλελευθερισμού στις ΗΠΑ αλλά και να ενώσουν όλους τους εμπορικούς ανταγωνιστές της Ουάσινγκτον, προς διαφύλαξη των θιγομένων συμφερόντων τους.

Πάντως και εντός ΗΠΑ δεν είναι λίγες οι δυσαρεστημένες επιχειρήσεις και βιομηχανίες στο όνομα των οποίων υποτίθεται ότι πολιτεύεται κατ’ αυτόν τον επιθετικό τρόπο ο Τραμπ στον στίβο του διεθνούς εμπορίου. Ανησυχούν. Οπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξάλλου, που φοβάται τις δύο διαφαινόμενες εξελίξεις: και τη ζημία στην αμερικανική οικονομία και την υπονόμευση του όλου μηχανισμού βάσει του οποίου λειτουργεί το διεθνές εμπόριο.

Ενας εμπορικός πόλεμος με εκατέρωθεν δασμολογήσεις δεν θα είχε παρά μια κατάληξη: την εκατέρωθεν ήττα. Και πολύ σοβαρές επιπτώσεις γενικώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...