342
Το ελληνικό κοινοβούλιο (φωτογραφία αρχείου) | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό [pdf]

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 20:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/6/2018, 20:35
Το ελληνικό κοινοβούλιο (φωτογραφία αρχείου)
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό [pdf]

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 20:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/6/2018, 20:35

Παραδόθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στη Βουλή το κείμενο είκοσι σελίδων για την ονομασία της ΠΓΔΜ και για τα υπόλοιπα εξαρτώμενα θέματα βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι Τσίπρας – Ζάεφ, και πλέον τα κόμματα το έχουν στη διάθεσή τους.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η συμφωνία είναι τελική και τερματίζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, προβλέπει δε ότι η ΠΓΔΜ θα υιοθετήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και ότι θα τροποποιήσει το Σύνταγμά της.

Επίσης ότι τα Σκόπια θα φέρουν τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή τους και αν το επιθυμούν θα κάνουν δημοψήφισμα.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3:

«Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του δεύτερου μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία. Το σύντομο όνομα του δεύτερου μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία»

Β) Η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι Μακεδονική – πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα

Γ) Η επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική Γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

Δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας.

Ε) Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.

Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου η Ελλάδα είναι μέλος.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί από την Ελλάδα μόνο όταν τα Σκόπια θα ολοκληρώσουν τις συνταγματικές τους τροποποιήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...