238
Εικόνα από τη διάσωση των προσφύγων από το Aquarius | Karpov/handout via REUTERS

Ο Σάντσεθ δίνει ασφαλές λιμάνι στο πλοίο με τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2018, 16:11
Εικόνα από τη διάσωση των προσφύγων από το Aquarius
|Karpov/handout via REUTERS

Ο Σάντσεθ δίνει ασφαλές λιμάνι στο πλοίο με τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2018, 16:11

Το γραφείο του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο Aquarius, στο οποίο επιβαίνουν πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες και το οποίο βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε αναμονή ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας.

Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε διαμάχη για το ποια θα επιτρέψει τον κατάπλου του πλοίου.

Την Κυριακή ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, είχε αποφασίσει η χώρα του να μη δεχθεί καθόλου το πλοίο, μιλώντας μάλιστα για παράνομη δραστηριότητα από μέρος των ΜΚΟ στη Μεσόγειο.

Πάντως ο δήμαρχος του Παλέρμο είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει δεκτό στην πόλη του το πλοίο, υπενθυμίζοντας ότι η λέξη «Παλέρμο» προέρχεται από το ελληνικό «Πάνορμος» που σημαίνει, όπως είπε, «λιμάνι για όλους».

Εν τω μεταξύ, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε καλέσει την Ιταλία και τη Μάλτα να επιτρέψουν στο Aquarius να καταπλεύσει στα λιμάνια τους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επιτακτικά επείγουσα από ανθρωπιστική άποψη.

Το πλοίο Aquarius, που έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerrannée, διέσωσε το Σάββατο 629 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά έγκυοι, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Παρέμενε έκτοτε σε κατάσταση αναμονής ανοικτά της Ιταλίας και της Μάλτας, που αρνούνται την είσοδό του στα λιμάνια τους.

Η Ιταλία δέχθηκε 13.706 πρόσφυγες από τη θάλασσα από τις αρχές του 2018, αριθμός που είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ανέφερε η Αρμοστεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...