258
Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας προσέρχεται με μάλλον χαλαρό στιλ σε συνομιλίες. Μήπως όλα αυτά θύμισαν Ελλάδα στο γερμανικό περιοδικό; | REUTERS/Alessandro Bianchi

«Δεν είμαστε Ελλάδα!», διαμαρτύρεται η Ιταλία στο Spiegel

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 11:13
Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας προσέρχεται με μάλλον χαλαρό στιλ σε συνομιλίες. Μήπως όλα αυτά θύμισαν Ελλάδα στο γερμανικό περιοδικό;
|REUTERS/Alessandro Bianchi

«Δεν είμαστε Ελλάδα!», διαμαρτύρεται η Ιταλία στο Spiegel

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 11:13

Οι θέσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού λαϊκιστών και Ακροδεξιάς στην Ιταλία θυμίζουν σε πολλούς σχολιαστές την Ελλάδα και το 2015 και τους κάνει να αναρωτιούνται αν ανοίγει στην Ευρώπη ένας κύκλος κρίσης, με όλα τα χαρακτηριστικά του ελληνικού σίριαλ.

Αυτή τη σύγκριση έκανε και το Spiegel προκαλώντας οργή στην Ιταλία.

Το γερμανικό περιοδικό κάνει μία σύγκριση των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι οι ρητορικές κορώνες των ιταλών λαϊκιστών θυμίζουν τις απειλές του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Στην πραγματικότητα», επισημαίνει, «η επίθεση από τη Ρώμη είναι θρασύτερη και πιο επικίνδυνη. Είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα, θα μπορούσε να στηριχθεί το πολύ για ένα-δύο χρόνια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Στη συνέχεια το ευρώ θα κυλούσε αναπόφευκτα σε μία κρίση, η οποία θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, συμπαρασύροντας στην άβυσσο τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα».

Σε αυτό η ιταλική πρεσβεία στο Βερολίνο αντέδρασε, όπως ίσως δεν έκανε ποτέ κάποια ελληνική κυβέρνηση στον κατακλυσμό δημοσιευμάτων όταν ήταν η Ελλάδα στο επίκεντρο.

Ο ιταλός πρέσβης στην Γερμανία Πιέτρο Μπενάσι επισήμανε ότι «το άρθρο του Spiegel ασκεί κριτική σε έναν ολόκληρο λαό, και αυτό μας αφήνει με μια κάκιστη γεύση».

Προσθέτει ότι «η πολιτική διαλεκτική ανήκει στην ελευθεροτυπία και στην δημοκρατική αντιπαράθεση».

Και με αναφορά, πάντα, στο εν λόγω άρθρο που χαρακτήρισε τους ιταλούς χειρότερους από τους επαίτες, καταλήγει ότι στην περίπτωση αυτή «πρόκειται για έναν επικίνδυνο δρόμο για την διαλεκτική σε όλη την Ευρώπη».

Το συγκεκριμένο άρθρο κατέκρινε και ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...