642
Υπάρχει ακόμα απόσταση για οριστική συμφωνία και όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας (στη φωτογραφία από την προηγούμενη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός τον Ιανουάριο) δεν αρκεί να φθάσουμε στην πηγή αλλά «πρέπει να πιούμε και νερό» | INTIMEnews

Τσίπρας: «Κοντά στην πηγή» για συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά «να πιούμε και νερό…»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 18:52
Υπάρχει ακόμα απόσταση για οριστική συμφωνία και όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας (στη φωτογραφία από την προηγούμενη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός τον Ιανουάριο) δεν αρκεί να φθάσουμε στην πηγή αλλά «πρέπει να πιούμε και νερό»
|INTIMEnews

Τσίπρας: «Κοντά στην πηγή» για συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά «να πιούμε και νερό…»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 18:52

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το ζήτημα της ονομασίας ΠΓΔΜ, με τον Πρωθυπουργό να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος και ταυτόχρονα επιφυλακτικός για τις προοπτικές επίλυσης της χρονίζουσας διαφοράς, λίγες μόλις ημέρες πριν από την καθοριστική -όπως εκτιμάται- Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων την Πέμπτη στη Σόφια.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «είμαστε κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν έχουμε πιει ακόμα», μου μεταφέρει το News24/7, αλλά και η επισήμανσή του ότι η Ελλάδα επιδιώκει «καθαρή λύση» στο ζήτημα.

«Πρέπει να πιούμε και νερό», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός μετά την μακρά και λεπτομερή ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, που όπως εκτίμησε, πήγε καλύτερα από ό,τι περίμενε ο ίδιος.

«Ο Κοτζιάς πήγε τη διαπραγμάτευση άριστα. Καλύτερα απ’ ότι περίμενα. Τώρα η υπόθεση είναι στα δικά μου χέρια», είναι το μήνυμα που στέλνει εν όψει της Συνόδου της Σόφιας και της συνάντησής του με τον Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί «εκπτώσεις» στο erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση που επιμένει να ζητεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Δεν είναι δυνατόν να θέλουν να συνταγματοποιήσουν το… μη erga omnes, παρατήρησε χαρακτηριστικά με αφορμή το αίτημα που προέβαλε η άλλη πλευρά: να κάνουν μεν τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά να κρατήσουν σε αυτή και τη σημερινή συνταγματική τους ονομασία για εσωτερική χρήση.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,  σχετικά με την προετοιμασία της Συνόδου της Σόφιας, κάτι που θέλησε μάλιστα να μοιραστεί επισήμως ο κ. Τουσκ μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό του στο Twitter.

H ενέργεια αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «μεταφράζεται» ως εξόχως ενδεικτική του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί για την επίλυση της χρονίζουσας διαφοράς της ονομασίας που θα ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την ενσωμάτωση όχι μόνο των Σκοπίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Τσίπρα – Τουσκ, σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους», ενώ από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων.

Ο πυρετός επαφών και προετοιμασιών εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Σόφιας δείχνει ότι συνομιλίες Αθηνών – Σκοπίων έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό ώστε να προκύπτει δικαιολογημένη αισιοδοξία για το κλείσιμο της διμερούς διαφοράς (σ.σ. στη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ την Πέμπτη ΔΕΝ θα είναι οι παρόντες οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι απομένουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες για μπορούμε να μιλήσουμε για συμφωνία ή «κοντά σε συμφωνία»).

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αν τα Σκόπια «δεν συμφωνήσουν στη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων (erga omnes) δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Όπερ συνεπάγεται»- όπως τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση- «και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος χώρας ως προϋπόθεση για την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Για μία ακόμη φορά εξάλλου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση «χρειάζεται ακόμα προσοχή, επιμονή και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σχόλιο που επεφύλαξε το Μαξίμου για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την πληροφορία ότι ενδέχεται να τεθεί απο τη ΝΔ θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τυχόν συμφωνία με το Σκοπιανό: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εθνικιστική γραμμή που ακολουθεί, ως όμηρος του Αντώνη Σαμαρά και και του Άδωνι Γεωργιάδη», έσπευσαν να παρατηρήσουν πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Επισήμως πάντως και δια του αρμόδιου τομεάρχη της, Γιώργου Κουμουτσάκου, η Πειραιώς επαναλαμβάνει με κατηγορηματικό τρόπο  ότι «απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους». Αλλαγή που -όπως υπογραμμίζεται- όχι απλά θα προβλέπεται, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...