294
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι | REUTERS/Agustin Marcarian

H Αργεντινή προσφεύγει ξανά στο ΔΝΤ – ζητά γραμμή στήριξης για το πέσο

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 10:42
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι
|REUTERS/Agustin Marcarian

H Αργεντινή προσφεύγει ξανά στο ΔΝΤ – ζητά γραμμή στήριξης για το πέσο

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 10:42

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ που αργότερα πυροδότησε την χρεοκοπία του 2001, η Αργεντινή ετοιμάζεται να ξαναπέσει στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτή τη φορά το Μπούενος Αιρες επικαλείται οικονομικές αναταράξεις καθώς το πέσο υποχώρησε κατά 5% μέσα σε μία εβδομάδα.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι η Αργεντινή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσει μια «γραμμή οικονομικής στήριξης».

«Κατά τα δύο πρώτα χρόνια (ενν. της θητείας μου) είχαμε ένα πολύ ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, όμως αυτό το πλαίσιο αλλάζει. Είμαστε μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από την εξωτερική χρηματοδότηση» είπε ο κεντροδεξιός πρόεδρος σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όπως είπε ο Μάκρι, είχε ήδη μια πρώτη επαφή με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν διευκρίνισε όμως ποιο ακριβώς είναι το ποσό του δανείου που ζητά το Μπουένος Άιρες από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό.

Πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα επιτρέψει να ενισχυθεί «το αναπτυξιακό πρόγραμμα, δίνοντας μας μια καλύτερη βάση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο παγκόσμιο σενάριο και να αποφύγουμε μια κρίση όπως εκείνες που είχαμε στην Ιστορία μας», αναφερόμενος κυρίως στην κρίση του 2001, όταν η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών.

2018-05-08T192220Z_547957773_RC139CDF06F0_RTRMADP_3_ARGENTINA-PESO
Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μαουρίτσιο Μάκρι σε συνάντησή τους στις 16 Μαρτίου (David Fernandez/Pool via Reuters/File Photo)

Τις επαφές επιβεβαίωσε και η Λαγκάρντ η οποία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα διεξαχθούν πολύ σύντομα. Χαρακτήρισε την Αργεντινή «σημαντικό μέλος του ΔΝΤ».

Το πέσο, που με το άνοιγμα των αγορών την Τρίτη υποχωρούσε κατά 4,61%, στα 23,41 πέσο ανά δολάριο, ανέκαμψε ελαφρά μετά την ομιλία του προέδρου, στα 23,06.

Ο πληθωρισμός το 2017 στην Αργεντινή έφτασε το 24,8% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αγγίζει φέτος το 2,7% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...