540
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν στο τέλος της ιστορικής συνόδου της περασμένης Παρασκευής | Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters

Ο Κιμ αλλάζει τα ρολόγια της Βορείου Κορέας για να συμβαδίζει με τη Σεούλ

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2018, 15:06
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν στο τέλος της ιστορικής συνόδου της περασμένης Παρασκευής
|Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters

Ο Κιμ αλλάζει τα ρολόγια της Βορείου Κορέας για να συμβαδίζει με τη Σεούλ

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2018, 15:06

Λίγα χρόνια αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, o Κιμ Γιονγκ-Ουν αποφάσισε να αλλάξει και την ώρα της χώρας του. Από το 2015 η Βόρεια Κορέα θα είχε διαφορετική ώρα από τη Νότια Κορέα κατά μισή ώρα. Ηταν σουρεαλιστικό, αφού ο πλανήτης χωρίζεται σε ωριαίες ζώνες, αλλά αυτός είναι ο Κιμ. Ή μάλλον αυτός ήταν ο Κιμ. Διότι ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας έχει αλλάξει. Και αποφάσισε να συντονίσει το ρολόι του –άρα και του λαού του– με αυτό της Σεούλ.

Οπως έγινε γνωστό η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει τα ρολόγια της κατά 30 λεπτά για να επιστρέψει στην ίδια τοπική ώρα με τη Νότια Κορέα, σε μια κίνηση καλής θέλησης μετά τη διακορεατική σύνοδο. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανακοίνωση της Σεούλ.

Οι δύο Κορέες δεν έχουν την ίδια ώρα από το 2015, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι η επίσημη ώρα της χώρας θα είναι 30 λεπτά πίσω από αυτή της Νότιας Κορέας.

Τότε η Πιονγκγιάνγκ είχε δικαιολογήσει την απόφασή της επισημαίνοντας ότι είχε στόχο να τερματίσει το μέτρο που είχε επιβληθεί πριν περισσότερο από έναν αιώνα από τους Ιάπωνες αποικιοκράτες και να σηματοδοτήσει την 70η επέτειο από την απελευθέρωση της Κορέας από τον ζυγό του Τόκιο.

Όμως στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε- Ιν την Παρασκευή ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν δεσμεύθηκε να επαναφέρει τη χώρα του στην ίδια ώρα με τη Σεούλ, μετέδωσε το KCNA.

Με αυτό τον τρόπο το πρακτορείο επιβεβαίωσε την κυριακάτικη ανακοίνωση της προεδρίας της Νότιας Κορέας, η οποία είχε επισημάνει ότι ο Κιμ προέβη σε αυτή την κίνηση καλής θέλησης στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο Κιμ είχε δηλώσει ότι του φάνηκε «σπαρακτικό» που στη διάρκεια της συνόδου είδε δύο επιτοίχια ρολόγια με δύο διαφορετικές ώρες, αυτή της Σεούλ και αυτή της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τότε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε εκφράσει «την αποφασιστικότητά του να ενοποιηθούν οι τοπικές ώρες».

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Κιμ, ο Γιουν Γιάνγκ- Τσαν, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας, χαιρέτισε «το συμβολικό μέτρο» που σηματοδοτεί την επιθυμία βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπόσχεση Κιμ για τα πυρηνικά

Αλλά τα ίδια ρολόγια δεν είναι η μόνη εξέλιξη μετά την ιστορική σύνοδο της περασμένης Παρασκευής.

Οπως γνωστοποίησε την Κυριακή πάλι η Σεούλ, ο ηγέτης της Πιονγιάνγκ πρότεινε να κλείσει τις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της χώρας του μέσα στον Μάιο και να καλέσει στη Βόρεια Κορέα αμερικανούς ειδικούς να παρευρεθούν στο γεγονός αυτό.

Η δέσμευση αυτή, την οποία ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ένδειξη των θετικών διπλωματικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες στην κορεατική χερσόνησο, με κορυφαία την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν και της Νότιας Μουν Τζάε-ιν, κατά την οποία συμφώνησαν να εξασφαλίσουν μέσω της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης» «μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο».

Για χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ δήλωνε ότι δεν θα απαρνείτο ποτέ το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων, καθώς έκρινε ότι της ήταν απαραίτητο για την προστασία της από μια αμερικανική εισβολή.

«Ο κ. Κιμ είπε, κατά την σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Μουν, ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων τον Μάιο και ότι προσεχώς θα καλέσει ειδικούς της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, όπως και δημοσιογράφους για να κοινοποιήσουν με διαφάνεια την διαδικασία αυτή στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Γιον Γιουνγκ-τσαν, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...