298
|

Δύο φρεγάτες με leasing παίρνει η Ελλάδα από τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 10:45

Δύο φρεγάτες με leasing παίρνει η Ελλάδα από τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 10:45

Δυο σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες γαλλικές φρεγάτες FREMM έρχονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι μετά από συμφωνία Αθήνας – Παρισίων.

Τα πολεμικά πλοία θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία η οποία έγινε με χρονομίσθωση (leasing) και αναμένεται να παραδοθούν εντός των επόμενων μηνών.

Την πληροφορία που δημοσίευσε στο φύλλο της Παρασκευής η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυναςο Φώτης Κουβέλης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ακόμα φρεγάτα τύπου FREMΜ, καθώς και μια φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας (τύπου Βelh@rra). «Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.

Οι πληροφορίες της «Καθημερινής» για το πώς έγινε η συμφωνία κάνουν λόγο για ανταλλαγή επιστολών σε ανώτατο πολιτικό (μεταξύ του κ. Τσίπρα και του γάλλου προέδρου) και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται ως στήριξη υψηλού συμβολισμού καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής και εντάσσεται στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο υποστήριξης της Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει συναφθεί πενταετής συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ως το τέλος του καλοκαιριού να είναι απολύτως μάχιμα. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό με τον πλήρη εξοπλισμό τους ο οποίος περιλαμβάνει υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικά συστήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...