335
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Μυστική συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2018, 11:42
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Μυστική συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2018, 11:42

Ο Μάικ Πομπέο, πρώην αρχηγός της CIA και νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα και συναντήθηκε με τον δικτάτορα της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η επίσκεψη, που κρατήθηκε μυστική, έγινε το Σαββατοκύριακο του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα, στις 31 Μαρτίου-1 Απριλίου.

Αν και δεν έγιναν ανακοινώσεις για το ακριβές περιεχόμενο των επαφών, φαίνεται ότι συνδέεται με την επικείμενη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ, η οποία αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, σε ημερομηνία και τόπο που ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση Πομπέο-Κιμ είναι η πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση αμερικανού και βορειοκορεάτη αξιωματούχου από το 2000. Τότε η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είχε συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ, πατέρα του σημερινού Κιμ.

Είναι όμως και η πρώτη (γνωστή) συνάντηση του Κιμ Γιονγκ-Ουν με δυτικό αξιωματούχο.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως υπήρξαν επαφές «στο ανώτατο επίπεδο» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Κορέα.

Πρόσθεσε όμως πως δεν έχει υπάρξει απευθείας επαφή ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και στον Κιμ, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο πρώτος απαντώντας καταφατικά όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Στην ίδια συνομιλία με εκπροσώπους του Τύπου, ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι «αρχίσαμε να μιλάμε απευθείας με τη Βόρεια Κορέα. Αληθινά πιστεύω ότι υπάρχει πολλή καλή θέληση, συμβαίνουν πολλά καλά πράγματα». Οπως πρόσθεσε, «θα δούμε τι θα γίνει, γιατί το τελικό αποτέλεσμα μετρά, όχι το γεγονός ότι νομίζουμε ότι θα κάνουμε μια συνάντηση».

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι για τη συνάντησή του με τον Κιμ είναι υπό συζήτηση πέντε πιθανές τοποθεσίες, ακόμη και ότι η ίδια η συνάντηση μπορεί τελικά να μη γίνει καθόλου. Η λογική του είναι πάντως «θα δούμε τι θα γίνει» – με αυτά τα λόγια την εξέφρασε εξάλλου.

Πάντως ο Τραμπ έχει δώσει την «ευλογία» του, όπως είπε, για τη συνάντηση του Κιμ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν στις 27 Απριλίου. Σε αυτήν την ιστορική συνάντηση αναμένεται, εκτός απροόπτου, να λήξει και επίσημα ο πόλεμος της Κορέας, καθώς οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν το 1953 μόνο με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...