268
«Πρωταθλητής» των αυξήσεων το Κουκάκι | Twitter

H Airbnb εκτόξευσε τις τιμές ακινήτων στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 13:40
«Πρωταθλητής» των αυξήσεων το Κουκάκι
|Twitter

H Airbnb εκτόξευσε τις τιμές ακινήτων στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 13:40

Το παράδοξο της άνθισης της αγοράς κατοικίας στην Αθήνα, εν μέσω κρίσης, αναδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιλαμβάνονται στην έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην ελληνική πρωτεύουσα κατεγράφη η 13η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2013-2017, όταν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας οι αντίστοιχες τιμές παρουσίαζαν εικόνα κατάρρευσης.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017 η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπερνά το 5%. Η μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στη Σαγκάη. Από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ισχυρότερη άνοδος καταγράφεται στο Ταλίν, τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και το Δουβλίνο. Συνολικά ερευνήθηκαν 40 χώρες και 44 πόλεις ανά τον κόσμο.

Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με τα παραπάνω κράτη είναι ότι καταγράφεται άνοδος τιμών στην πρωτεύουσα όταν στο σύνολο της επικράτειας οι τιμές είναι σε ελεύθερη πτώση.

Η μέση μείωση της αξίας των ακινήτων σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο στη χώρα μας ξεπερνά το 5%.

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή της Ελλάδος καταγράφεται μόνο στη Ρωσία, όπου όμως παρατηρείται και η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων της πρωτεύουσας, δηλαδή της Μόσχας.

Η αθηναϊκή αγορά ακινήτων φαίνεται να ανέκτησε τη διετία 2016-2017 το βηματισμό της και αυτό ως επί το πλείστον, λόγω της ανόδου του τουρισμού και της μεγάλης διείσδυσης στην ελληνική αγορά των ιστοσελίδων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, όπως η Airbnb που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των τιμών σε ολόκληρες συνοικίες, όπως η περιοχή Μακρυγιάννη και το Κουκάκι.

Ταυτόχρονα, η κατασκευή καινούργιων boutique hotels στη θέση παλιών, απρόσοδων γραφειακών και γραφειακών κτηρίων, εκτιμάται ότι συνέβαλε στην άνοδο των αξιών της αθηναϊκής αγοράς ακινήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...