243
H εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του Ομίλου Μυτιληναίου, βρίσκεται ήδη σε πλεονεκτική θέση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης | alhellas.com

Ομιλος Μυτιληναίου: Πώς οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας βγάζουν κερδισμένη την «Αλουμίνιον»

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 12:56
H εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του Ομίλου Μυτιληναίου, βρίσκεται ήδη σε πλεονεκτική θέση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
|alhellas.com

Ομιλος Μυτιληναίου: Πώς οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας βγάζουν κερδισμένη την «Αλουμίνιον»

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 12:56

Οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος ρώσων ολιγαρχών του στενού κύκλου Πούτιν προκαλούν τεκτονικές αλλαγές σε μία σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του αλουμινίου.

Μεταξύ των εταιρειών που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις της Ουάσιγνκτον είναι και η Rusal – μία από τις ισχυρότερες βιομηχανίες στον κλάδο του αλουμινίου, που καλύπτει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής, της οποίας όμως η μετοχή έχει κατρακυλήσει περίπου 50% από τις αρχές της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (αμέσως μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων).

Στην ίδια μοίρα με τη Rusal βρίσκονται επίσης οι B-Finance, Basic Element,  Gaz Group, EuroSibEnergo και En+Group – εταιρείες συμφερόντων του  δισεκατομμυριούχου Ολεγκ Ντεριπάσκα, που φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.  Το όνομα του 50χρονου Ντεριπάσκα είχε ακουστεί και το 2017, λόγω των διασυνδέσεών του με τον Πολ Μάναφορντ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ιδρυτής και πλειοψηφικός μέτοχος της En+Group (στην οποία επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ), ο Ολεγκ Ντεριπάσκα υπήρξε επίσης πρόεδρος της Rusal. Η En+Group ελέγχει τα περισσότερα εργοστάσια ηλεκτροδότησης στη Σιβηρία και κατέχει το 48,13% του μετοχικού κεφαλαίου της Rusal. Ο Ντεριπάσκα ελέγχει, επίσης, το 83% της GAZ Group, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών στη Ρωσία.

Με τη Rusal «εκτός μάχης», αλλάζουν οι ισορροπίες μεταξύ των παικτών της αγοράς καθώς ευρωπαϊκές βιομηχανίες εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να καλύψουν τα κενά στην προσφορά αλουμινίου. Ανάμεσά τους, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Ομίλου Μυτιληναίου, που βρίσκεται ήδη σε πλεονεκτική θέση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...