311
|

Facebookgate: Η (πιο) αμήχανη στιγμή της ανάκρισης Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 11:36

Facebookgate: Η (πιο) αμήχανη στιγμή της ανάκρισης Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 11:36

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κουστουμαρισμένος Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήρθε σε αμηχανία ή -κατά πολλούς- σε δύσκολη θέση από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν στην αίθουσα ακροάσεων της κοινής επιτροπής Δικαιοσύνης και Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Μία από τις στιγμές αυτές ήταν όταν ο γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν του έθεσε την ουσία ακριβώς του «προβλήματος Facebook» στη σύγχρονη κοινωνία. Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων.

«Θα νιώθατε άνετα να μας λέγατε σε ποιο ξενοδοχείο μείνατε χθες το βράδυ;» τον ρώτησε ο γερουσιαστής.

«Εεεεε…. Οχι» απάντησε κομπιάζοντας ο ιδρυτής του Facebook, που «συνελήφθη» ανέτοιμος για ένα τόσο αφοπλιστικό ερώτημα.

Εμφανώς σαστισμένος από την ευθύτητα του ερωτήματος, ο Ζάκερμπεργκ επιχείρησε να καλύψει την αμηχανία του με ένα πλατύ χαμόγελο. Το ίδιο έπραξαν και όσοι τον πλαισίωναν στη θέση του… απολογουμένου για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του δημοφιλούς δικτύου κοινωνικής δικτύωσης.

«Αν στέλνατε μήνυμα σε κάποιους, θα μας λέγατε τα ονόματά τους» τον ξαναρώτησε ο γερουσιαστής από το Ιλινόι.

«Κύριε γερουσιαστά, όχι. Το πιθανότερο θα ήταν να επέλεγα να μην κάνω κάτι τέτοιο» προσπάθησε εκ νέου ο Ζάκερμπεργκ να δικαιολογηθεί, δείχνοντας να συμφωνεί με το πνέυμα της ερώτησης του Ντικ Ντέρμπιν.

«Κατά την άποψή μου, αυτό είναι το θέμα μας» επέμεινε ο γερουσιαστής: «Το δικαίωμά σας στην ιδιωτικότητα, τα όρια του εν λόγω δικαιώματος και το πόσες πληροφορίες παραχωρείτε στη σύγχρονη Αμερική εις το όνομα του “συνδέουμε τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο” (…) Γιατί το βασικό ερώτημα είναι τι πληροφορίες συλλέγει το Facebook, σε ποιους τις διοχετεύει και, το κυριότερο, αν έχουμε ερωτηθεί εκ των προτέρων αν θέλουμε να του επιτρέπουμε να το κάνει». 

Ολοι οι χρήστες πρέπει να έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών, έσπευσε να πει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και, ξεπερνώντας τον αρχικό αιφνιδιασμό από το ερώτημα, θέλησε να διαβεβαιώσει ότι κάθε φορά που κάποιος χρήστης του Facebook μοιράζεται φωτογραφίες του ή άλλες πληροφορίες, ή στέλνει μηνύματα μέσω του λογαριασμού του, μπορεί και έχει τον έλεγχο του πόσο και ποιος μπορεί να τις δει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...