701
Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του στη Βουλή ο Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση | INTIMEnews

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Ούτε στα όνειρά σας τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης»!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 15:15
Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του στη Βουλή ο Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση
|INTIMEnews

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Ούτε στα όνειρά σας τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης»!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 15:15

Εκείς που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, εμείς φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε. Με τη φράση αυτή θέλησε ο Πρωθυπουργός να εξηγήσει γιατί πρέπει να ψηφιστεί το βαρύ πολυνομοσχέδιο των προαπαιτουμένων κλείνοντας την γ’ αξιολόγηση.

Επιμένοντας στο γνωστό αφήγημα περί «οριστικού τέλους των μνημονίων», ο Αλέξης Τσίπρας υπερηφανεύθηκε για μία ακόμη φορά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την κυβέρνησή του, σε πείσμα των προβλέψεων της αντιπολίτευσης για το αντίθετο, και μίλησε και πάλι για την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα επιτήρησης των δανειστών.

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», ανέφερε και «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Πλέον, συμπλήρωσε, «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τον κάλεσε να αντιληφθεί τη δυσάρεστη -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- για αυτόν πραγματικότητα, όπου «η οικονομία της χώρας επιτέλους ανακάμπτει, με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που δεν τους είχατε δει ούτε στα όνειρά σας».

«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει… Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη. Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά, αλλά και στην παράταξή σας», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι όλες οι εκτιμήσεις – προβλέψεις της ηγεσίας της ΝΔ για την πορεία της χώρας -όπως και το διαρκές αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες- έπεσαν στο κενό.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός επέστρεψε τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί λαϊκισμού από την πλευρά της κυβέρνησης σε μία σειρά από θέματα και με αφορμή τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα κατηγόρησε τη ΝΔ και την ηγεσία της για λαϊκισμό. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να τους ανακαλεί στην τάξη.

Από την ομιλία του κ. Τσίπρα δεν έλειψε και η υποσχεσιολογία, καθώς μπροστά στις αντιδράσεις των τριτέκνων για τις μειώσεις επιδομάτων που φέρνει η σχετική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, έσπευσε  να δεσμευθεί για «λύσεις» και «ανακοινώσεις» με τις οποίες «θα καλυφθεί αυτή η απώλεια».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απεργιών, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στην απεργία ούτε απειλείται ούτε καταργείται από την κυβέρνηση.

«Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα μαζικά και σε συνολική στάση απέναντι στην παραβίαση. Έχουμε δώσει δύσκολες μάχες σε αντίξοες συνθήκες. Ρωτήστε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που από σφραγίδα έχει γίνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας, και στρεφόμενος και προς του βουλευτές του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα:

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν τα τρία τελευταία χρόνια παρέμεναν αυτοί εδώ… «Με ρωτούν ‘ποιοι είναι αυτοί’. Είναι αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και λεηλάτησαν τον πλούτο, που τα χρόνια της ανάπτυξης έπαιρναν μίζες. Θα μιλήσει σε λίγο ο κ. Μητσοτάκης, για να δείξει ποιες είναι οι θέσεις της ΝΔ και ποιες είναι οι διαφορές μας».

Απευθυνόμενος τέλος εκ νέου στο Κομμουνιστικό Κόμμα τόνισε ότι «την επόμενη φορά που στελέχη σας και σωματεία σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας, δεν χρειάζονται τα τηλεοπτικά σωματεία και σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος χρειάζεται και επαγρύπνηση, αν όντως η έγνοια σας είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας»

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η σημερινή ψηφοφορία θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου από τα μνημόνια. «Είναι λογικός ο εκνευρισμός κάποιων. Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας. Στόχος μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης και να φέρουμε την χώρα εκεί που πραγματικά της αξίζει. Το στοίχημα δ εν θα κερδηθεί στο επίπεδο των αριθμών, αλλά της αύξησης των θέσεων εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι «το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο».

«Είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε, σε πείσμα όσων σήμερα είναι σε αμηχανία και εκνευρισμό, είτε κάθονται εξ αριστερών μας είτε εκ δεξιών μας» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ανέβει στο βήμα στις 16:30. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα  καταψηφίσει, επί της αρχής, το πολυνομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...