1204
Το πολύπαθο Πεδίον του Αρεως | IntimeNews

Πεδίον του Αρεως: Ο «μπελάς» της Περιφέρειας

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 13:57
Το πολύπαθο Πεδίον του Αρεως
|IntimeNews

Πεδίον του Αρεως: Ο «μπελάς» της Περιφέρειας

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 13:57

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ξαφνικά από την ιστοσελίδα της ότι πλέον το Πεδίον του Αρεως θα κλείνει κάθε βράδυ, στις 7μμ από 1/10 έως 30/4 και στις 9:30μμ από 1/5 έως 31/9 κάθε έτους.

Είναι αυτή άραγε μια κίνηση ορθολογισμού για την επαναχρησιμοποίηση του Πάρκου από τους πολίτες ή ένα ακόμη βήμα για την παραπέρα εγκατάλειψη και ερήμωσή του;

Oι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην προσπάθεια για την ανάκτηση του χαρακτήρα του Πεδίου του Αρεως ως δημόσιου χώρου – πόλου,  είχαν στείλει στις 3 Οκτωβρίου 2017 ανοιχτή επιστολή στην Περιφέρεια για τα 10 προβλήματα του Πάρκου που απαιτούν άμεση λύση. Δείτε τι έχει κάνει γι’ αυτά από τότε η Περιφέρεια:

1. Ολοκλήρωση του φωτισμού στα υπόλοιπα σημεία του Πάρκου και την Πλατεία Πρωτομαγιάς (αρμοδιότητάς επίσης της Περιφέρειας): Καμία ενέργεια

unnamed

Κάθε εργασία σταμάτησε μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων «Φωτίζουμε το Πεδίον του Αρεως» στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Το Πάρκο συνεχίζει έκτοτε να είναι υποφωτισμένο και το συναίσθημα ανασφάλειας γιγαντώνεται όταν σκοτεινιάζει. Το ίδιο ισχύει και για την παρακείμενη Πλατεία Πρωτομαγιάς εδώ και χρόνια.

2. Επείγουσα ολοκλήρωση επισκευών και άνοιγμα της Μεγάλης και της Μικρής Παιδικής Χαράς: Καμία ενέργεια

γηξγξ

Πέντε μήνες μετά τη σφράγισή τους λόγω επικινδυνότητας, οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστές. Ηταν οι μοναδικοί οργανωμένοι χώροι για τα παιδιά σε όλη την πυκνοκατοικημένη γύρω περιοχή.

3. Συστηματικός και σε βάθος καθαρισμός των παρτεριών και του πρασίνου γενικότερα: Καμία ενέργεια

΄'

Καμία εργασία καθαρισμού δεν εκτελείται, παρόλο που ο χειμώνας είναι η πλέον κατάλληλη εποχή, πριν την βλάστηση της άνοιξης. Ευτυχώς, με τις βροχές οι επισκέπτες απηλλάγησαν από τις οσμές… γιατί, ως γνωστόν, σήμερα  στο Πάρκο δεν κυριαρχούν τα αρώματα της χλόης και των λουλουδιών…

4. Επαναλειτουργία όλων των βρυσών του Πάρκου και των δύο δημόσιων τουαλετών με προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης: Καμία ενέργεια

unnamed

Η κατάσταση παραμένει ως είχε..

5. Καθαρισμός και επαναλειτουργία των σιντριβανιών και των υδάτινων διαδρομών (Πλατάνια, Ροδώνας): Kαμία ενέργεια

unnamed

Κυριαρχούν οι λάσπες και οι ακαθαρσίες

6. Άμεσο άνοιγμα και επαναλειτουργία του κτιρίου του «Αλσους» (Οικονομίδη): Οχι

unnamed
Παραμένει κλειστό από το 2016 που ολοκληρώθηκε η ανακαίνισή του. Στην πρώτη απόπειρα δημοπράτησης του χώρου, στις 21.12.2017, δεν παρουσιάστηκε κανένας υποψήφιος! Ζωντανή απόδειξη της τεράστιας υποβάθμισης του Πάρκου.

7. Άμεση επαναλειτουργία των δύο περιπτέρων στην πλατεία Γαρδένιας, στο κέντρο του Πάρκου, που έχουν αποπερατωθεί από πενταετίας και παραμένουν εκτός λειτουργίας: Οχι

unnamed

Η Περιφέρεια το μελετούσε εδώ και δύο χρόνια… Στην πρώτη απόπειρα δημοπράτησης, στις 21.12.2017, δεν παρουσιάστηκε κανένας υποψήφιος! Αυτονόητη συνέπεια της παρατεταμένης εγκατάλειψης και ερήμωσης του χώρου.

8. Ολοκληρωμένη υπηρεσία φύλαξης του Πάρκου: Οχι

unnamed

Όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η φύλαξη αλλά μειώθηκε ο αριθμός των φυλάκων από έξι σε τρεις ανά βάρδια. Τρία άτομα για 270 στρέμματα δάσους με επιβαρυμένη κατάσταση ανομίας. Η Περιφέρειας δεν κάνει καμία ενέργεια προς την Αστυνομία για μόνιμη παρουσία της στο Πάρκο.

9. Eκρίζωση της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών από το Πάρκο και την οδό Μαυρομματαίων: Οχι

unnamed
Η συμφωνία της Περιφέρειας με ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και Δήμο Αθηναίων που θα είχε κάποιο, έστω και μικρό,  αποτέλεσμα υπογράφηκε τον Αύγουστο 2017 αλλά δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.

10. Ανακαίνιση, αποκατάσταση και επαναλειτουργία του διατηρητέου, μεταξύ άλλων, κτιρίου «Green Park» στην οδό Μαυρομματαίων: Καμία ενέργεια

unnamed
Εικόνα κάθε βράδυ στο GreenPark. Πλήρης εξαθλίωση…

Ποια είναι τα έργα της Περιφέρειας Αττικής σε αυτό το διάστημα;

1. «Εγκαίνια» του κτιρίου του Άλσους

unnamed

Μια παρωδία. Το κτίριο άνοιξε για μια μέρα, μετά από ένα χρόνο κλειστό, στις 4 Δεκεμβρίου 2017. Έκανε η Αντιπεριφερειάρχης «εγκαίνια» και το ίδιο βράδυ ξαναέκλεισε και παραμένει έκτοτε κλειστό. Για την εκδήλωση αυτή η Περιφέρεια κάλεσε διάφορους καλλιτέχνες αλλά όχι τους κατοίκους/πολίτες. Μια παράσταση δημοσίων σχέσεων, με 30-40 καλεσμένους επιλογής της, με την κάμερα της ΕΡΤ. Κόστος 12.500€, το οποίο αντιστοιχεί δύο φορές στο κόστος επιδιόρθωσης των Παιδικών Χαρών ή σε 300€/άτομο.

2. Χριστουγεννιάτινη αγορά

unnamed

Πρόκειται για το παζάρι που γίνεται κάθε χρόνο, για το οποίο όλες οι συλλογικότητες του Πεδίου του Άρεως, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, επειδή θεωρούν ότι:

α) η τακτική των εκτάκτων και προσωρινών εκδηλώσεων για την προσέλκυση επισκεπτών στο Πάρκο είναι λανθασμένη

β) δεν συνάδει με την χρήση του Πάρκου και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του δημόσιου χώρου

γ)  χρησιμοποιείται ως άλλοθι (ότι δήθεν γίνεται κάτι), για να μην αντιμετωπίζονται τα σοβαρά δομικά προβλήματα του Πάρκου

δ) το ποσόν των 60.000€, που στοίχησε το κόστος στησίματος και λειτουργίας του «παζαριού» είναι απολύτως απαραίτητο για την αναβάθμιση του Πάρκου (π.χ. είναι το κόστος για την στατική μελέτη για το Green Park που βρίσκεται σε στατικά επικίνδυνη κατάσταση)

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη από το 2005 έχει αποφανθεί ότι απαγορεύεται η διενέργεια αγορών, εκθέσεων και παζαριών εντός του Πεδίου του Άρεως.

3. Κλείσιμο του Πάρκου στις 7:00μμ από Οκτώβριο έως τον Απρίλιο και 9:30 από Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο

 unnamed

Η Περιφέρεια αποφάσισε νέο ωράριο λειτουργίας για το Πάρκο χωρίς να κάνει καμία διαβούλευση με κανένα φορέα ή πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον τομέα της βελτίωσης της λειτουργίας του Πάρκου ως δημόσιου χώρου αναψυχής. Με τον τρόπο αυτό, αλλάζει προς το χειρότερο την καθημερινότητα των κατοίκων που περπατούν ή διασχίζουν το Πάρκο, των δρομέων που τρέχουν το Πάρκο, των ανθρώπων που βγάζουν τα σκυλιά τους περίπατο στο Πάρκο. Ακόμη και οι πιστοί που πήγαιναν για εσπερινό στις εκκλησίες του Πάρκου παρεμποδίζονται πλέον στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.

Αλλά και η επόμενη παράγραφος της απόφασης στο ΦΕΚ που αναφέρεται σε επιμέρους λειτουργία τμημάτων του Πάρκου, είναι ύποπτη και ανησυχητική διότι προοιωνίζει τον κατακερματισμό του σε «ανασφαλείς» περιοχές που θα κλείνουν νωρίς και σε εμπορικά αξιοποιήσιμες «ασφαλείς» περιοχές που θα μένουν ανοιχτές.

Η παραπάνω απόφαση, σε συνάρτηση με την αδυναμία/αδιαφορία για την επίλυση των οξυμένων  προβλημάτων, δυστυχώς βάζει ένα ακόμη καρφί στην ταφόπλακα του Πάρκου.

Τι ζητάνε οι κάτοικοι;

Η Διαδικτυακή κοινότητα «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως» αναφέρει:

«Οι κάτοικοι ζητάμε αυτό που είναι αυτονόητο σε κάθε δημοκρατική πολιτεία αλλά και ο βασικός λόγος ύπαρξης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς και φυσικά οι κάτοικοι/πολίτες να συζητήσουμε δημοκρατικά και ειλικρινά για το όραμα ξαναζωντανέματος του Πάρκου και για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε αυτό  να επιτευχθεί.

Προς το παρόν, για την Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι αυτό είναι ένα απωθητικό σενάριο. Συνεχίζει να αποφασίζει μονομερώς μέσα σε γραφεία, χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα, για τη διαχείριση ενός ζητήματος τόσο ουσιαστικού και κρίσιμου όπως είναι η ποιότητα της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, χωρίς καν να συζητήσει μαζί τους, ξοδεύοντας αλλά όχι δημιουργώντας.

Τελικά, το Πεδίο του Άρεως φαίνεται ότι δεν είναι για την Περιφέρεια Αττικής μια πρόκληση ζωής, αλλά ένας μπελάς που πρέπει με κάποιο τρόπο να διαχειριστεί  με τις λιγότερες δυνατές “απώλειες”.

Σαν κάτοικοι αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτές τις νοοτροπίες που μετατρέπουν τις ευκαιρίες σε χρονίζοντα προβλήματα και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συντρέξουν στον αγώνα μας. Μόνο με την ενεργοποίηση όλων μας θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η αυθαιρεσία αυτής (όπως και της προηγούμενης) Αυτοδιοικητικής Αρχής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...