492
Τα χαμόγελα μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Σταθάκη (στιγμιότυπο από παλαιότερη συζήτηση στη Βουλή) έσβησαν κατά τη διάρκεια της έντονης αντιπαράθεσης που είχαν τη Δευτέρα στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕnews

Σύγκρουση Σταθάκη – Μπακογιάννη στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς από την Εφορία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 14:35
Τα χαμόγελα μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Σταθάκη (στιγμιότυπο από παλαιότερη συζήτηση στη Βουλή) έσβησαν κατά τη διάρκεια της έντονης αντιπαράθεσης που είχαν τη Δευτέρα στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σύγκρουση Σταθάκη – Μπακογιάννη στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς από την Εφορία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 14:35

Οξύτατη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την τροπολογία του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από την Εφορία.

Η κυρία Μπακογιάννη κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς «με μηδενική προστασία της λαϊκής κατοικίας, όπως συνηθίζει να τη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, με τις νέες διατάξεις, υπάρχει «πολύ μεγάλο θέμα» με τις κατασχέσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. «Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Καταλαβαίνετε τι κάνετε;» διερωτήθηκε και χαρακτήρισε «τερατώδες» να γίνονται κατασχέσεις για ποσά ύψους 500 ευρώ.

Απαντώντας ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, που είχε νομοθετήσει για το ζήτημα στο παρελθόν ως υπουργός Οικονομίας καταλόγισε ημιμάθεια στην κυρία Μπακογιάννη, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τις διατάξεις του νόμου όταν μιλά για «μηδενική προστασία». «Εκπλήσσομαι! Με κοινοβουλευτική παρουσία τόσων δεκαετιών να αγνοεί η κυρία Μπακογιάννη τη νομοθεσία που ισχύει».

Ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε με το νόμο Σταθάκη δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες -για τα στεγαστικά δάνεια- αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

«Η Βουλή έχει ψηφίσει το Ν. 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31.12.2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής. Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών. Παράλληλα στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην εμπόροι που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία», διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και για τια περικοπές των πολυτεκνικών επιδομάτων: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να στηρίξουν την πολύτεκνη οικογένεια. Δεν το έκαναν για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί δεν μπορεί να καταλήξει αυτή η χώρα να μείνει κάποτε με 6.000.000. Κόβετε το επίδομα των πολυτέκνων. Δηλώνετε δηλαδή ότι σε έναν πολύτεκνο με 4 παιδιά, με 22.90 ευρώ το χρόνο, θα του κόψετε το επίδομα από 3.280 και θα το πάτε στα 1.016 ευρώ. Όταν έχεις 4 παιδιά και περιμένουν να ζήσουν με αυτή τη στήριξη, κάτι δεν πάει καθόλου καλά», ήταν το σχόλιό της για τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.

Τέλος, με αφορμή τις εξαγγελίες για ίδρυση νέων καζίνων, η πρώην υπουργός παρατήρησε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι τα φορολογικά κίνητρα για τον τζόγο. «Ποτέ άλλοτε δεν ήρθε νομοσχέδιο που οι μόνοι κερδισμένοι να είναι οι καζινάδες», είπε, επιμένοντας στο θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...